Üniversite yerleştirme sonuçları sonrasında beklediği bölüme giremeyen birçok öğrenci, bir yıl daha sınava hazırlanmaya karar veriyor. Ancak bu süreçte alınacak kararların dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirten Cihan Kuzgun, mezuna kalmanın getirebileceği olumsuz sonuçlara dikkat çekiyor. Kuzgun, bu kararın öğrenciler için belirsizlik, stres ve zaman kaybı yaratabileceğini vurguluyor.
Mezuna Kalmanın Dezavantajları
Mezuna kalmanın en büyük dezavantajlarından biri, arkadaşlarınız üniversite eğitimine başlarken sizin yeniden sınava hazırlanma sürecine girecek olmanız. "Arkadaşlarınız sosyal medyada üniversite yaşamından paylaşımlar yaparken, siz tekrar test çözmek zorunda kalabilirsiniz," diyen Kuzgun, bu durumun motivasyon kaybına yol açabileceğini ifade ediyor.Ayrıca, tercih yapıp yerleştirildikleri bölüme kayıt yaptırmayan öğrenciler, bir sonraki yıl girdikleri YKS'de diploma notu üzerinden hesaplanan puanlarının %50 oranında düşeceğini unutmamalılar. Bu puan düşüşü, öğrencilerin bir sonraki sınavdaki başarılarını olumsuz etkileyebilir.Kayıt Yaptırmak Neden Önemli?
Kuzgun, mezuna kalmanın herkes için doğru bir seçenek olmadığını belirterek, "Bir yıl kaybetme riskini göze almak pişmanlık yaratabilir," diyor. Öğrencilerin bu pişmanlığı yaşamamak adına, mevcut yerleştirildikleri bölüme kayıt yaptırmalarının daha mantıklı olabileceğini öneriyor.Üniversite tercihi yapıp bir bölüme yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adayların, YKS ek tercih başvurusunda bulunma hakkını da kaybettiğini hatırlatan Kuzgun, bu nedenle öğrencilerin mezuna kalma ve kayıt yaptırmama kararlarını dikkatlice değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.Kararınızı Dikkatlice Değerlendirin
Mezuna kalmak, bazı öğrenciler için doğru bir seçim olabilirken, bu kararın getireceği riskleri göz önünde bulundurmak önemli. Kuzgun, öğrencilerin bir yıl daha beklemenin hem akademik hem de sosyal anlamda zaman kaybı yaratabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle, öğrencilerin mevcut yerleştirildikleri bölümlere kayıt yaptırarak, akademik hayatlarına bir an önce başlamalarının daha mantıklı olabileceği görüşünde.