Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kadınlara yönelik başlatılan “Hayatımın Ustasıyım” eğitim programının ikinci etabında, araç bakımı üzerine uygulamalı eğitimler düzenlendi. Proje, kadınların teknik beceriler kazanarak günlük yaşamlarında daha bağımsız olmalarını desteklemeyi hedefliyor.
Eğitimlerde, katılımcılar genel araç tanıtımı, silecek değişimi, yağ ve su değişimi, ampul ve sigorta değişimi ile lastik değişimi gibi konularda bilgi sahibi oldu. Bu sayede, kadınlar, günlük hayatta karşılaştıkları araç bakım işlemlerini kendi başlarına gerçekleştirebilecek yetenekler edindi.
Eğitime katılan Sema Sultan Özdemir, “Burada öğrendiğimiz şeylerle en azından arabamızın tekerlerini değiştirebileceğiz. Bu eğitimler sayesinde başkalarına muhtaç olmadan yolda kaldığım zaman kendi işimi halledeceğim” dedi.
Kursiyerlerden Emine Çakıroğlu, “Bu eğitimler kadınların erkeklere muhtaç olmaması adına çok güzel düşünülmüş bir etkinlik. Bağımsızlığımızın da bir göstergesi denebilir. 3 hafta sürecek eğitimler sonunda araçlar hakkında bilgileneceğimi düşünüyorum. Basit faaliyetleri yaparak kimseye muhtaç olmamak da bana özgüven veriyor” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllardır araç kullanmasına rağmen aracındaki arızalarda yardım beklediğini dile getiren Hafize Bodur, “7 yıldır araç kullanıyorum. Fakat aracım arıza verince neler yapabileceğimi bilmiyorum. Eşim ilgileniyordu, fakat artık burada gördüğüm eğitimler sayesinde kendim de bir şeyler yapabileceğim. Bu eğitimler şu anda kadınlara verilse de herkese çok büyük etkisi var. Kadınların kendi başının çaresine bakabilecek olması çok güzel bir düşünce” dedi.
Kursiyerlerden İlke Açıkgöz, “Bir kadın hayatta her şeyi yapabilir ve yapabilmeli. Bu eğitimler de bunun için bir yolculuk. Bu sebeple eğitimler için herkese, özellikle Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Atölyede yapılan çalışmalara değinen Ulaşım Dairesi Başkanı Süleyman Özdemir, “Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile birlikte yürüttüğümüz ‘Hayatımın Ustayım Taşıt’ atölye çalışmaları başladı. 3 hafta sürecek eğitimlerde kadınlara araç üzerindeki tanıtım, yağ kontrolü, lastik değişimi ve su seviyesinin kontrolü gibi konular ele alınacak. Bu atölye çalışmalarında amacımız, kadınların sosyal hayatta daha etkin olmalarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktır” dedi.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel ise, “Dairemiz kurulduğundan bu yana kadına yönelik şiddeti önleyen, ayrımcılık karşıtı politikalarla ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan hizmetler yürütüyoruz. ‘Hayatımın Ustasıyım’ projesinin ilk etabında kadınlara marangozluk, tesisat, elektrik ve boyacılık atölyeleri gibi mesleklerde eğitim verdik. Gelen yoğun taleple birlikte ‘Hayatımın Ustasıyım Taşıt’ projesini başlattık. Çalışmalarımız 13 ilçeye yayılacak. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için kadınların eşit birey olarak haklarının korunması ve kazanılmış haklarımıza sahip çıkılması konusunda mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, “Kadınlarımızın yaşamın her alanında daha aktif rol alabilmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Anadolu kadını, azim ve kararlılıkla üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmadığını tarih boyunca kanıtlamıştır. ‘Hayatımın Ustasıyım’ projesi ile kadınların geleneksel olarak erkek mesleği olarak kabul edilen işlerde de uzmanlaşmasını destekliyoruz. Bu aşamada kadınlar, araç bakımı konusunda uygulamalı eğitimler alarak hem günlük yaşamlarını kolaylaştıracak hem de yeni beceriler kazanacak. Kadınların toplumsal hayatta daha güçlü yer alabilmesi için eşit bir yaşam için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.