MÜSİAD Samsun, son dönemde yeniden gündeme gelen enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesi konusunu eleştiren bir açıklama yaptı. MÜSİAD Genel Merkezi’nin görüşlerine katıldığını belirten Samsun Şubesi, bu uygulamanın Türkiye ekonomisi ve özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.
"Ekonomik Büyüme ve İstikrarı Tehdit Edebilir"
MÜSİAD Samsun tarafından yapılan açıklamada, enflasyon düzeltmesinin yüksek enflasyon dönemlerinde şirketlerin mali tablolarını gerçeğe uygun hale getirmek için yapılan bir muhasebe uygulaması olduğu vurgulandı. Ancak, bu farkların vergilendirilmesinin işletmelerin finansal sürdürülebilirliğini tehdit edebileceği belirtildi. Açıklamada, "Bu tür bir vergi politikası, ekonomik büyüme ve istikrar üzerinde olumsuz etkilere yol açma riski taşımaktadır. Yatırımcı güveninin zedelenmesi, sermaye maliyetlerinin artması, şirketlerin finansal sağlığının zayıflaması ve uluslararası rekabet gücünün azalması gibi sonuçlar doğurabilir" denildi."Özkaynağı Zayıf Olan Şirketler İçin Ağır Vergi Yükü"
MÜSİAD Samsun, enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesinin, özkaynağı zayıf olan ancak parasal olmayan aktif varlıkları yüksek olan şirketler için ağır bir vergi yükü oluşturacağını belirtti. Bu şirketlerin, finansmanlarını borçlanma ile sağladıkları için kârlarının artacağı, dolayısıyla ödemeleri gereken verginin de artacağı ifade edildi. Buna karşın, özkaynağı güçlü ancak parasal olmayan aktif varlıkları düşük olan firmaların ise daha az vergi ödeyeceği belirtildi."KOBİ’ler İçin Ekonomik Zorlukları Artırır"
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 yılı Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri'ne atıfta bulunarak, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki önemli rolüne vurgu yapan MÜSİAD Samsun, enflasyon düzeltmesi farklarının mevcut haliyle uygulanmasının KOBİ’lerin özkaynak ve finansman sıkıntılarını daha da artıracağını ifade etti. Açıklamada, "KOBİ’lerimiz, istihdamın büyük bir kısmını sağlayan, ülke ekonomisine ciddi katkı sunan işletmelerdir. Bu tür uygulamalar, KOBİ’lerimizi finansal açıdan zor duruma sokabilir ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir" denildi."Vergi Politikaları Gözden Geçirilmeli"
MÜSİAD Samsun, hükümetin bu tür vergilendirme politikalarını yeniden gözden geçirmesi ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından daha uygun çözümler üretmesi gerektiğini savundu. Orta Vadeli Program’ın uygulanmakta olduğu bu zorlu dönemde, sanayicilerin ve özellikle KOBİ’lerin karşı karşıya kaldıkları finansal kısıtlar ve artan maliyetler göz önünde bulundurularak, daha dengeli ve destekleyici adımlar atılmasının önemine dikkat çekildi. Açıklamanın sonunda, "MÜSİAD olarak, ekonomi yönetimini bu konuda daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye ve ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.Kapsam Haber