Marmara Denizi’nde sıcaklık değerlerinin 20 derece civarında seyretmesi, geçmişte yaşanan müsilaj (deniz salyası) sorununun tekrarlanabileceği endişesini gündeme getirdi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Elips Haber’e yaptığı açıklamada, müsilajın deniz ekosistemini tehdit eden ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Öztürk, müsilajın aşırı üreme gösteren tek hücreli canlıların neden olduğu bir kirlilik olduğunu, renk ve yapısının çeşitlilik gösterebildiğini belirtti. Öztürk, “Müsilaj, kara kökenli kirliliğin denizlere karışmasıyla daha da yoğunlaşan bir sorundur” dedi.
Ayrıca, Prof. Dr. Öztürk müsilajın ulusal güvenlik sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak, deniz ulaşımını ciddi şekilde etkileyebileceğini ve geçmişte gemilerin su sirkülasyon sistemlerine zarar verdiğini hatırlattı.
Müsilaja karşı arıtmaların kontrolü ve denetlenmesi gibi konularda çalışmalar yapıldığını söyleyen Öztürk, bu çalışmaların zaman alacağını belirterek “Bu son 30 yılın ihmalidir. Müsilaj bu sularda dün oluşmadı, daha öncesinde de vardı ama bu kadar yoğun değildi” dedi. Müsilajın besin zincirini etkileyebileceği yönündeki uyarıları değerlendiren Öztürk, “Bu etkiler, balıkçılık faaliyetlerini kapsamakla birlikte, dipte yaşayan canlılarda toplu veya kısmi ölümlere de yol açabilir” ifadelerini kullandı. Müsilajtan sonra izlenen deniz canlılarının bazılarında iyileşme ve gelişme gözlemlendiğini dile getiren Öztürk, “Felaket tellallığı yapmanın bir anlamı yok. ‘Marmara tamamen bitti, öldü’ gibi söylemler yanlıştır” dedi.