Strazburg merkezli özel mahkeme için hazırlanan taslak anlaşmalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üst düzey yöneticilerin görevde oldukları sürece gıyaben yargılanamayacağı hükme bağlandı.
Batılı ülkelerin Ukrayna’ya yönelik saldırılar nedeniyle savaş suçlarını yargılamak amacıyla kurmayı planladığı özel mahkeme ile ilgili dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Strazburg merkezli Avrupa Konseyi çatısı altında yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan taslak anlaşmalara göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görevde olduğu sürece gıyaben yargılanamayacak.
Euronews’a konuşan Avrupa Konseyi kaynaklarına göre bu kural, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov için de geçerli olacak. Yani bu isimler ancak yargılamanın yapıldığı salonda fiziken hazır bulunurlarsa yargılanabilecek.
Avrupa Konseyi ve Ukrayna arasında imzalanması planlanan anlaşma, özel mahkemenin yasal temelini oluşturacak. Hazırlanan üç taslak belgede, özel mahkemenin yapısı, tüzüğü ve yönetim esasları detaylı şekilde düzenlendi.
Özel mahkemenin kurulmasına yönelik imzanın, 9 Mayıs 2025 tarihinde Kiev'de, Avrupa Günü ile aynı tarihte atılması planlanıyor. Ancak sürecin tamamlanması siyasi destek seviyesine bağlı olacak.
Görev Süresi Sonrası Gıyabi Yargılamanın Yolu Açık
Yetkililere göre, Putin'in başkanlık görevinden ayrılması durumunda, gıyaben yargılanmasının önünde bir engel kalmayacak. Ancak şu anki koşullarda, Rusya'nın işgal eylemlerini savaş suçu olarak tanımaması ve Batı ile iş birliğini reddetmesi nedeniyle, sanıkların gönüllü olarak mahkemeye çıkmaları beklenmiyor.
"Siyaset ve Pazarlığın Ürünü"
Avrupa Birliği’ne bağlı bir yetkili, gıyabi yargılama sınırlamasının ülkeler arasında bir "uzlaşma" olarak ortaya çıktığını belirterek, aylar süren müzakereler sonucu bu hükmün artık değiştirilmeyeceğini ifade etti. “Sonuçta mesele siyaset ve pazarlık” değerlendirmesinde bulunan yetkili, bu formülün uluslararası destek sağlamak için tercih edildiğini aktardı.
Kaynak: Hibya