İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında, Rumeli Hisarı’nda heyecan verici bir keşif yapıldı. Büyük fethin 571. yılında, 29 Mayıs 2024 tarihinde, hisarın altında tünel yapısı bulundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, keşif ile ilgili yaptığı açıklamada, bu yeraltı geçidinin ilk kez bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti.
Bilimsel İlk Yeraltı Geçidi Keşfi
Polat, “Bu bölgede yoğun yeraltı geçiş noktalarının olduğunu bilimsel olarak bir restorasyon çalışmasında ilk kez ortaya koyduk. Başka yapıların yol açma çalışmalarında tahrip edilmiş; bir defa görülmüş ama üstüne bilimsel çalışma yapılmamış ya da belirli tanıklıklarla tevatüren söylenmiş meselelerin tamamını ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarmış bir restorasyonu sizinle paylaşıyoruz” dedi.
Keşfin Detayları
Tünelin 125 metre uzunluğunda ve yer yer 1-1,5 metre ile 3-4 metreye ulaşan yüksekliğe sahip olduğunu belirten Polat, farklı kollarla başka kanallara bağlantı emareleri tespit ettiklerini söyledi. Tünel, Hisar’ı boydan boya geçerek Doğatepe yönüne doğru uzanıyor.
İçerisinde Farklı Buluntular Var
Yeraltı geçidinin arkeometri çalışma metoduyla harç analizleri, malzeme analizleri ve yapım tekniği analizleriyle aydınlatılacağını belirten Polat, “En son onarımı fethin 500. yılı olması sebebiyle 1953 yılında yapıldı. Ondan sonra esaslı bir onarım ihtiyacı hep vardı. Fakat İBB Miras’a nasip oldu. Şimdi bu restorasyonda bugüne kadar ortaya çıkmamış noktalar tek tek bu gibi örneklerle ortaya çıkıyor. İçerisinde farklı buluntularımız da var. Kamuoyuyla daha sonraki günlerde bunu paylaşacağız” dedi.
Ziyarete Açılacak
Polat, “Keşif İstanbul’a hayırlı olsun. Çok özel bir buluş olduğunu biliyoruz, hissediyoruz. Restorasyon bittiğinde de insanların gezmesini, ziyaret etmesine uygun hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Hisar’da Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor
Rumeli Hisarı, son olarak 1953-55 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon görmüştü. 2021 yılında İBB Miras tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, Prof. Dr. Can Şakir Binan, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Erol Gürdal gibi alanın saygın isimlerinden oluşan Bilim Kurulu’nca onaylı projede sürdürülüyor. Çandarlı Halil Paşa, Saruca Paşa ve Zağanos Kuleleri, deniz cephesindeki duvarlar, kara tarafındaki kuleler ve duvarlar evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda özgün malzeme ve geleneksel tekniklerle restore ediliyor.Bugüne kadar sadece müze alanıyla ziyaret edilebilen Rumeli Hisarı’nın yeni döneminde, Fatih Sultan Mehmed döneminin önemli isimleri Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa ile anılan üç görkemli kulenin kapıları, ilk kez İstanbullulara açılacak.