- Glutensiz tahıllar: Glutensiz tahıllar, örneğin pirinç, mısır, quinoa, amaranth, yulaf (sertifikalı glutensiz olması gerekiyor) gibi çeşitli gıdalar içerir.
- Sebzeler ve Meyveler: Taze sebzeler, meyveler ve kuruyemişler genellikle glutensizdir.
- Et ve Balık: Çoğu taze et, balık ve deniz ürünleri glutensizdir. Ancak hazır et ürünleri, soslar ve marine edilmiş etlerde glutene rastlanabilir, bu nedenle etiketleri kontrol etmek önemlidir.
- Süt Ürünleri: Süt, peynir, yoğurt, tereyağı ve diğer süt ürünleri genellikle glutensizdir.
- Glutensiz Ekmek ve Unlar: Glutensiz unlar, ekmekler, krakerler, makarnalar ve glutensiz diğer unlu mamuller, çeşitli tahıllardan yapılabilir.
Glutensiz Beslenme Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Glutensiz beslenme özellikle de son dönemlerde epey popüler hale gelerek, dikkat çekmeye başlamıştır. Özellikle de bazı hastalıklar için glutensiz beslenme son derece önemlidir. Peki, nedir bu hastalıklar?
Glutensiz beslenme çölyak rahatsızlığı ve kansızlıkla mücadele edebilmek için oldukça önemlidir.
Gluten tüketiminin en çok olumsuz sonuçlara neden olduğu hastalık, çölyak rahatsızlığıdır.
Çölyak hastalarının kesin bir şekilde glütenden uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Gluten içeriği yüksek olan buğday, yulaf ve arpa gibi besinler bağırsağın üst kısmında emilir. Fakat çölyak hastalarında bu emilimin gerçekleşmesi oldukça problemli bir süreçtir. Bu nedenden dolayı çölyak hastaları gluten tükettiğinde sancılı bir süreç yaşayabilir.
Depresyon
Otizm
Nörolojik rahatsızlıklar
Huzursuz bacak sendromu
Daha detaylı bilgi almak için İstanbul Diyetisyen hizmeti veren Uzman Diyetisyen Tuğba Yaprak’tan destek alabilirsiniz.