Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe imza attı. Gözde Çetiner'in kaleme alıp oynadığı ve kadınların toplumsal konumunu, yaşadıkları zorlukları ve mücadelelerini konu alan 'Adın Kadın' adlı tiyatro oyunu, Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde seyirciyle buluştu.
Yoğun ilgi gören etkinliğe SAMİKAD Başkanı Şehnaz Dereli başta olmak üzere çok sayıda iş kadını, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Tiyatro oyunu büyük beğeni toplarken, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda güçlü mesajlar verildi.
"Dil Değişmeden Algı Değişmez"
Etkinlikte konuşan SAMİKAD Başkanı Şehnaz Dereli, Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kadın kelimesine ilişkin tanımlamalarına yönelik eleştirilerde bulundu. Toplumsal algının dil üzerinden şekillendiğine vurgu yapan Dereli, şöyle konuştu:
"TDK bile kadın kelimesini ev işleriyle özdeşleştiriyorsa bizim daha çok yolumuz var demektir. Bu dil değişmeden toplumsal algıyı değiştiremeyiz. Konuyla ilgili yazışmaları başlattık, süreci Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyacağız. Kadın sadece ev işlerinde becerikli olarak tarif edilemez. Bizler toplumun her alanındayız. Zekâmız erkeklerden hiç farklı değil, hatta daha organizeyiz. 'Kadın pilot', 'kadın girişimci', 'kadın şoför' diyoruz, ancak aynı meslekleri yapan erkekler için böyle sıfatlar kullanmıyoruz. İşte bu bile dildeki ayrımcılığın net göstergesidir."
"Kadının Varoluşu Lütuf Değil Haktır"
Kadınların toplumda var olmasının sanki bir lütufmuş gibi algılandığını belirten Başkan Dereli, siyasette kadın temsiliyetinin yetersizliğine de dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili sayısı sadece 117. Bu sayı bile kadın kotası uygulandığı için sağlanıyor. Toplumun yarısı erkek, yarısı kadın olmasına rağmen, biz ancak yüzde 17 oranında temsil edilebiliyoruz. Dünyaya baktığımızda kadın hakları mücadelesi bazen acıyla, bazen kanla, bazen de sanat ve edebiyat aracılığıyla olmuş. Bizler de artık dilimizi değiştirmek, farkındalığı yükseltmek ve sanata daha çok önem vermek istiyoruz. Bugünkü etkinliğimiz de tam bu amaçla gerçekleşti. Gözde Çetiner'in sahneye koyduğu oyun, kadının toplumda hak ettiği yeri alması için önemli bir duruş sergiliyor. Bu duruşa destek olan ve bugün burada bizlerle olan tüm beyefendilere de teşekkür ediyorum."
Oyun Sonrası Kitap İmzalandı
Başkan Şehnaz Dereli, oyunun yazarı ve oyuncusu Gözde Çetiner’e teşekkür plaketi takdim etti. Etkinlik sonrası davetlilerle sohbet eden Gözde Çetiner, kendi kaleme aldığı kitabını izleyiciler için imzaladı.
SAMİKAD’ın gerçekleştirdiği bu etkinlik, Samsunlu sanatseverler tarafından büyük ilgi ve takdirle karşılandı. Kadının toplumdaki öneminin sanat yoluyla anlatılması ve algı değişikliği için atılan bu adım, büyük beğeni topladı.