Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) tarafından düzenlenen "Samsun Yapı Sektörü Buluşmaları" etkinliğinde sektörün temsilcileri bir araya geldi. Programda, sektörün gelişimini destekleme, işbirliği ve dayanışma sağlama, sorunlara çözüm bulma ve kalite standartlarını yükseltme amaçları vurgulandı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, kentsel dönüşümün önemini belirtti. İnşaat sektöründeki nitelikli iş gücü sorunu ve malzeme fiyatlarındaki artışlar da ele alındı. Programda, kentsel dönüşüm başkanlığının kurulacağı, arsa maliyetlerinin çözüme kavuşturulması gerektiği ve nitelikli eleman temininde yabancı iş gücü seçeneklerinin değerlendirildiği bilgiler verildi.
Programın açılış konuşmasını yapan SİMDER Başkan Vekili ve aynı zamanda İnşaat Müteahhitleri Ortak Girişim Grubu İnşaat San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bektaş, SİMDER'in kuruluş amacı ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
SİMDER olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarla bir araya gelerek ortak sorunlara çözüm olmayı amaçlamaktayız. Bu çerçevede yapmış olduğumuz ‘Cumartesi Sohbetleri’ toplantılarımızda bizim sektörümüzle alakalı kamu kurum müdürlerimizi ve aynı zamanda belediye başkanlarımızı siyasi parti temsilcilerimizi dernek binamıza davet ederek orada problemlerimizi aktardık. Özellikle çok ciddi aşamalardan geçerek çok ciddi sorunlarımızı çok kolaylıkla halledebildiğimizi ifade etmek istiyorum. Bu hedefler doğrultusunda yapılan ‘Samsun Yapı Sektörü Buluşmaları’ programımız da, sektörün paydaşlarını bir araya getirerek ortak çalışmalar yapma ve sektörün gelişimine katkı sağlama amacını taşımaktadır” dedi.

Ortak sorunlarımıza çözüm olmayı amaçlamaktayız
Adem Bektaş birlik beraberlik içinde sorunlara çözüm olmak adına bu programların çok önemli olduğunu vurgulayarak, “SİMDER'in kuruluş amacı, Samsun'daki inşaat sektörünün gelişimini desteklemek, sektördeki firmalar arasında işbirliği ve dayanışmayı sağlamak, sektördeki sorunları çözmek ve sektörün kalite standartlarını yükseltmektir.
İnşaat genetiğimizde var
Daha sonra söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, konuşmasında pandemi sürecinin etkilerinin tüm sektörleri hala olumsuz etkilediğini belirtti. Samsun için yapılacak plan ve projelerin önemine değinen Demir, Samsun'un geleceği için büyük hedefler belirlediklerini de ifade eti. Sektörün yurt içi ve yurt dışında büyük işler yaptığını belirten Demir, Türk insanının bu sektöre yatkın olduğunu ve dünyada birinciliği mutlaka alacağını söyleyerek, “Dünya’da inşaat sektöründe birinci değilsek de ikinciyiz ve birinciliği mutlaka alacağız. Çünkü bizim genetik yapımız bu. Sosyal kültürel hayatımız aile hayatımız bu sektörde başarılı olmaya çok yatkın. Coğrafyadan gelen bir şey olsa gerek” diye konuştu.İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ise, konuşmasına yapı sektörünün ekonomik durumuna vurgu yaparak başladı. Pandemi sürecinin sektörü olumsuz etkilediğini ve ekonomik zorlukların yaşandığını belirtti. Yüksek maliyetler, malzeme sıkıntısı ve iş gücü sorunları gibi faktörlerin sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti.Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak
Tahir Tellioğlu, “Ülke olarak son 10 yıldır çok özel ve zor bir süreçten geçiyoruz. Sektörümüzle ilgili 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli bir depremle muhatap olduk. Dolayısıyla bu deprem aslında öteden beri Türkiye’deki çürük yapı stoğunun tekrar dönüştürülmesinin önemini bir kat daha ortaya koydu. 6 Şubat depreminden sonra tekrar bununla ilgili ciddi bir çalışma yapıldı. Şu anda TBMM’de ilgili komisyonlardan geçti. Meclis genel kuruluna önümüzdeki günlerde gelecek. İnşallah yasalaşacak. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak. Yeni bir başkanlık. Altında genel müdürlük ve ilgili farklı birimler olacak. Bunların bir genel müdür yardımcılığı sadece İstanbul’a bakacak. İstanbul özel bir birim olacak. Bir genel müdür yardımcılığı sadece Türkiye’ye bakacak. Bir tanesi merkezi uygulamalara bakacak gibi bir kısım hususlar barındırıyor” dedi.Büyükşehirlere büyük iş düşüyor
Kentsel dönüşüm noktasında büyükşehir belediyelerinin rezerv alanlar oluşturması gerektiğini söyleyen Tellioğlu, “Samsun’da belki bunun 1/100000’lik master planlama ve alt planlamaları kısmen çözüldü ama anladığım kadarıyla kentsel dönüşüm noktasında Samsun’un da biraz sıkıntıları ve açmazları var. Dolayısıyla bu kentsel dönüşüm noktasında özellikle Büyükşehir Belediyelerine kentsel rezerv alanı oluşturarak bu noktada bir atraksiyon oluşturmaları lazım. Yoksa sadece merkezden yasal düzenlemeler yapmakla bu işler olmuyor. Büyükşehirlerde kentsel dönüşüm rezerv alanı etrafında mega projelerle destekleyici ve cazibe edici unsurlar oluşturmadan şehri dışarıya taşımanız çok mümkün değil. Burada kentsel dönüşüm rezerv alanı devreye girmeli. Bu rezerv alanı, bir kısım alanlar gönüllülük esasına dayalı bir şekilde kaydırılmalı. Böyle zoraki değil. Yine vatandaşla iş birliği içerisinde gönüllülük esasına dayalı, kazan kazan modeli üzerinde bunlar geliştirilebilir” diye konuştu.