Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Yalnızlık konusunda değerlendirmelerde bulunarak seçilmiş yalnızlık ile itilmiş yalnızlık arasındaki farklara dikkat çekti.İşte Tarhan'ın yalnızlık üzerine yaptığı açıklamalar:
- Yalnızlık, insan psikolojisi için çözüm bulunması gereken bir sorundur. İnsanın biyolojik ve psikolojik doğası ile yalnızlık arasında iyi bir ilişki kurmak önemlidir. İnsanlar ilişkisel varlıklardır ve sosyal olarak gelişirler.
- İnsanlar doğuştan ilişkisel varlıklardır ve başkalarına muhtaç olarak doğarlar. Örneğin, ormanda kaybolmuş vahşi çocuk vakaları incelendiğinde, bu çocukların sosyal becerileri ve dil gelişimlerinin çevreleri tarafından şekillendirildiği görülmüştür.
- İnsan beyni sosyal temas ve ilişkilerle gelişir. İnsanlar arasında olmak, insanlığı öğrenmek için önemlidir. İnsanlar arasında yaşanan deneyimler, beyin fonksiyonlarını etkileyerek gelişmeyi sağlar.
- Yalnız bırakılan insanlar gelişme açısından dezavantajlı olabilir. İnsanın stresle baş etme becerisi, iletişim kurma becerisi ve düşünce alışkanlıkları gibi üç önemli becerisi vardır. Bu becerilerin öğrenilmesi, kişinin kendi kendine öğretebilir hale gelmesini sağlar. Ancak yalnızlıkla mutluluk arasındaki denge seçilmiş yalnızlık olduğunda sağlanabilir.
- Bilgili kişiler yalnızlığı seçer ve yalnızlık onlar için iç keşif yolculuğuna dönüşebilir. Yalnızlık, kendi iç dünyalarını tanımak, arzularını ve dürtülerini eğitmek için bir fırsat olabilir. Bilgili kişiler, yalnızlıkla mutlu olabilir ve kendilerini geliştirebilirler.
- Meditasyon gibi yöntemler, yalnızlıkla iç huzurunu birleştiren kişilerin kendileriyle barışık olmalarını sağlar. Meditasyon, beyinde mutluluk hormonunun salgılanmasını tetikler ve kişiyi evrenle bütünleşmiş gibi hissettirir.
- Modern yaşam tarzı, yalnızlığı unutturabilir ve insanları sürekli meşgul hale getirebilir. İş, teknoloji ve diğer faktörler nedeniyle insanlar kendilerine zaman ayıramayabilirler.