Yaz döneminin gelmesiyle birlikte sıkça karşılaşılan sıcak çarpması, doğru ilkyardımla ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Uzm. Dr. Özkan Akyol,
Sıcak çarpması hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Sıcak Çarpması Nedir?
Uzm. Dr. Özkan Akyol, sıcak çarpmasının ne olduğunu şöyle açıklıyor: "Sıcak çarpması ya da güneş çarpması olarak da bilinen hipertermi, yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalma, uzun süreli veya yoğun fiziksel efor ya da bazı ilaçların kullanımı sonucu vücudun ısı düzenleme mekanizmalarının yetersiz kalmasıyla ortaya çıkar. Bu durumda vücut ısısı 40°C veya üstüne çıkar. Acil müdahale gerektiren bu durum, tedavi edilmediğinde beyine, kalbe, böbreklere ve kas dokusuna kalıcı zarar verebilir."
Belirtilere Dikkat
Sıcak çarpması belirtilerinin doğru anlaşılmasının önemine değinen Dr. Akyol, şu belirtilere dikkat çekti:
- Adale krampları
- Güçsüzlük ve yorgunluk
- Baş dönmesi
- Davranış bozukluğu ve sinirlilik
- Solgun ve sıcak deri
- Bol terleme, daha sonra azalması
- Mide krampları, kusma ve bulantı
- Bilinç kaybı ve hayal görme
- Hızlı nabız
İlk Müdahale Önemli
Sıcak çarpması anlaşıldığında ilk müdahalenin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Akyol, şunları söyledi: "Hasta serin ve havadar bir yere alınmalı, giysileri çıkarılmalı, sırt üstü yatırılarak kol ve bacakları yükseltilmelidir. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa, su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre suya 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz eklenip içirilmelidir."
Korunma Yöntemleri
Sıcak çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Uzm. Dr. Akyol, "Şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneşten koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmeli, bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalı ve her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalıdır. Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalı ve kapalı mekanlar düzenli olarak havalandırılmalıdır," dedi.
Tedavi Yöntemleri
Sıcak çarpması tedavisine değinen Uzm. Dr. Akyol, "Tedavi, vücudun normal sıcaklığa hızla soğutulmasına odaklanır. Birey soğuk suya daldırılır. Soğuk veya buzlu su banyosu, vücut sıcaklığını hızla düşürmenin en etkili yoludur. Soğuk suya daldırma mümkün olmadığında, sağlık çalışanları buharlaştırma yöntemi kullanarak vücut sıcaklığını düşürebilir. Buz torbaları veya özel soğutma battaniyeleri, bireyin vücut ısısını düşürmek için kullanılabilir. Titreme görülmesi durumunda ilaç verilebilir," diye belirtti.Sıcak çarpmasının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve yaz aylarında alınacak basit önlemlerle bu tür vakaların önüne geçilebileceğini belirten Dr. Akyol, bilinçli ve dikkatli olmanın önemine dikkat çekti.