Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı itibarıyla ticari işlemleri tamamen dijitalleştirecek projeler üzerinde çalışıyor. Şirket kuruluşları, ödeme süreçleri ve gümrük işlemleri gibi birçok süreç, yenilikçi teknolojilerle elektronik ortama taşınacak.
MERSİS Mobil Uygulamasıyla İşlemler Kolaylaşıyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şirket kuruluş işlemlerinin MERSİS üzerinden elektronik ortamda yürütüldüğünü belirterek,
2025 yılında tüm ticaret ve sanayi odası ödemelerinin elektronik ortamda yapılacağını açıkladı. Ayrıca, girişimcilerin mobil veya elektronik imza ile şirket kurmalarına imkan tanınacak.Bolat,
MERSİS Mobil uygulamasının kapsamının genişletileceğini belirterek, “Artık firma sorgulama, şirket kuruluş başvurusu ve şirket bilgisi değişikliği gibi işlemler mobil uygulama üzerinden yapılabilecek” dedi.
Gümrük İşlemlerinde Hız ve Kolaylık
Gümrük hizmetlerinin dijitalleştirilmesi kapsamında bu yıl 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendi. Bolat,
Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 23,7’sinin gümrüklerden tahsil edildiğini ifade ederek, kağıtsız işlemlerle sürecin daha sade ve şeffaf hale getirileceğini belirtti.
Kağıtsız Gümrük ve Yeni Nesil Uygulamalar
Ticaret Bakanlığı,
Kağıtsız Gümrük Projesi,
Liman Tek Pencere ve
Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemleri gibi dijitalleşme projeleriyle işlemleri kolaylaştırıyor. Bu sistemler sayesinde, taranan belgeler yapay zeka ve otomatik karakter tanıma teknolojisiyle işlenerek kontroller hızlıca gerçekleştiriliyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi Yaygınlaşıyor
Gümrük işlemlerinde hız ve kolaylık sağlamak amacıyla kullanılan “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” uygulaması, 750 firmayı kapsayacak şekilde genişletildi. Firmaların, gümrük idaresine uğramadan işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirebildiği bu sistem, ihracat odaklı uygulamalarla destekleniyor.
Dijitalleşme ve Pilot Uygulamalar Devrede
36 ülkeyle entegrasyonu sağlayan Ortak Transit Sistemi, güncellenerek devreye alındı. Hava yolu işlemlerinin dijitalleştirilmesine yönelik projeler kapsamında
Esenboğa Gümrük İdaresi’nde pilot uygulamalar başlatıldı.
Havayolu Gümrük Beyan Sistemi, hızlı ve güvenilir işlem hedefiyle devreye alınmış durumda.