Talip Geylan: "Öğretmen Atamalarında Mülakat Sistemi Bozuldu"
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, öğretmen atamalarındaki mülakat sisteminde yapılan değişikliklerin eğitim sistemine zarar verdiğini belirtti. Geylan, son beş yıldır adaletli bir şekilde uygulanan mülakat sisteminin bozulduğunu ve bu durumun öğretmen atamalarında ciddi gecikmelere yol açtığını vurguladı. MEB'in mülakatlardaki değişikliğini eleştiren Geylan, yapılan düzenlemelerin öğretmenlerin hak kaybına neden olacağını ve yargıya başvurmanın sorumluluktan kaçmak olduğunu söyledi.
Mülakat Sisteminde Yapılan Değişiklikler Tepki Çekti
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, öğretmen atamalarında uygulanan mülakat sisteminde son dönemde yapılan değişikliklerin adaleti zedelediğini ve eğitim sistemini olumsuz etkilediğini belirtti. Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan mülakat sisteminin beş yıldır sorunsuz bir şekilde işlediğini, ancak son yapılan düzenlemelerin bu sistemi bozduğunu ifade etti.MEB, öğretmen atamalarında mülakatların etkisini %100’den %50’ye indirdiğini açıklasa da, Geylan bu durumun aslında mülakatın daha belirleyici hale getirilmesi anlamına geldiğini iddia etti. Bu değişikliğin, öğretmenlerin sınav başarısına göre adil bir şekilde atanmalarını engelleyebileceğini belirtti. Özellikle KPSS puanına mütenasip olarak yapılan puanlamanın adil bir sistem sunduğunu vurgulayan Geylan, yapılan düzenlemenin hak kayıplarına yol açacağını söyledi."Mülakatın Gerçek Etkisi % 0’dı"
Geylan, öğretmen mülakatlarında 2018 yılından itibaren KPSS puanına orantılı bir mülakat puanı verildiğini ve bu uygulamanın herhangi bir hak kaybına yol açmadan adil bir şekilde işlediğini belirtti. Ancak MEB'in yeni düzenlemeyle mülakatların etkisini artırarak, bu adil sistemin bozulduğunu savundu. Geylan, şu ifadeleri kullandı:“MEB, 2018’den beri KPSS puanına mütenasip puan veriyor ve öğretmenlerimiz okullarla sınav başarılarına göre objektif bir şekilde buluşturuluyordu. Bu sistemde mülakatın etkisi % 0’dı. Ancak MEB, şimdi mülakatı yeniden belirleyici hale getirdi. Hem beş yıldır sorunsuz işleyen bir sistemi bozuyorlar, hem de atamalardaki gecikmeyi yargıya taşınan süreçlere bağlayarak sorumluluktan kaçıyorlar.”Geylan, yapılan bu değişikliğin ne makul bir gerekçesi ne de mantıklı bir açıklaması olduğunu belirterek, öğretmen atamalarında adaletin sağlanması için Danıştay’ın kararını etkisiz hale getirecek bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, atama hakkı kazanan 20 bin öğretmenin KPSS puanına göre atanması gerektiğini belirtti."Atamalar Gecikiyor, Öğretmenler Mağdur Oluyor"
Öğretmen atamalarının gecikmesinin, özellikle genç öğretmen adayları üzerinde ciddi mağduriyetler oluşturduğunu belirten Talip Geylan, yargı süreçleri ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle atamaların 2025 yılına kadar sarkabileceğini söyledi. Bu durumun eğitim sistemine zarar vereceğini ve öğretmen ihtiyacını daha da artıracağını ifade eden Geylan, MEB’in süreci hızlandırarak öğretmenlerin göreve başlaması için gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.“Atama hakkı kazanmış genç öğretmenlerimiz, yargı sürecinin uzaması ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle mağdur oluyorlar. Eğer bu süreç hızlandırılmazsa, 2023 KPSS sonucuna göre atanma hakkı kazanmış olan öğretmenlerimiz, 2025 yılına kadar görevlerine başlayamayabilir. Bu, kabul edilemez bir durumdur” dedi."Türkiye'de İktidar Değişmedi!"
Talip Geylan, MEB’in mülakat sisteminde yaptığı ani değişikliklerin hiçbir dayanağının olmadığını ve bu tür bir değişikliğin, Türkiye'deki 22 yıllık iktidar tecrübesini göz ardı etmek anlamına geldiğini savundu. Türkiye’de iktidar değişmediği halde, öğretmen atamaları gibi temel bir konuda yapılan bu hızlı değişikliklerin eğitime zarar verdiğini vurgulayan Geylan, şu ifadeleri kullandı:“Türkiye’de iktidar değişmedi! Ancak öğretmen atamaları gibi temel bir konuda apar topar yapılan bu değişiklikler hem mesnetsiz hem de eğitim sistemine zarar veriyor. MEB’in yapması gereken tek şey, Danıştay’ın kararını dikkate alarak, atama hakkı kazanmış 20 bin meslektaşımıza KPSS puanı ölçüsünde mülakat puanı vermektir. Böylece yargı sonucunu beklemeye gerek kalmadan öğretmenler göreve başlayabilir.”Öğretmen Atamalarında Adalet Talebi
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın açıklamaları, öğretmen atamaları sürecinde yaşanan adaletsizlikler ve gecikmelerle ilgili olarak MEB’e yönelik ciddi eleştiriler içeriyor. Geylan, mülakat sisteminde yapılan bu ani değişikliklerin, öğretmenlerin atama sürecini uzatarak hem eğitim sistemini hem de öğretmen adaylarını mağdur ettiğini savunuyor. Atama sürecinin hızlandırılması ve adil bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Geylan, MEB’in sorumluluk alması gerektiğini belirtti.