Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal, “Cengiz Aytmatov Enstitüsü Açılış Töreni”nde yaptığı uzun ve anlam yüklü konuşmayla Türk dünyasının ortak tarihine, kültürel değerlerine ve geleceğe dair vizyonuna dair önemli mesajlar verdi.
Konuşmanın Açılışı ve Genel Başkan’a Minnet
Törenin başında Topsakal, “Saygıdeğer divan üyeleri, sevgili misafirler, beyefendiler, hanımefendiler, sevgili çocuklar; bugün Cengiz Aytmatov Enstitüsü’nün açılışında bizleri şereflendirdiğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum,” diyerek konuşmasına başladı. İlk sözlerini, Türk dünyasının devlet aklını, mazisini ve tarih şuurunu bizlere aktaran Genel Başkan Dr. Devlet Bahçeli’ye övgülerle açan Topsakall, “Bu enstitüyü kurduğu için bizleri de bu göreve layık gördüğü için minnettarız. Verdiği sorumluluktan ve duyduğu güven vesilesiyle gururluyuz,” ifadeleriyle liderlerine teşekkür etti.
Tarihin Aynası, Geleceğin Remzi
Topsakal, büyük insanların hayatını milletlerin hayatına benzeterek, “Büyük insanların hayatı milletlerin hayatına benzer; onlar aynı zamanda milletimizin geçmişinde ayna, geleceğinde remz taşlarıdır. Bilge liderimiz de bizlere devlet olmanın, millet olmanın zarafet, nezaket ve gönül yönünü öğretiyor,” dedi. Türk kavimlerinin kültürel mirasına ve geleneklerine dikkat çeken Topsakal, “Türk kavimlerini iyi tanımak; onların örf, adet, gelenek ve göreneklerini öğrenmek için destanlarını, divanlarını, hikayelerini, hikmetlerini velhasıl edebiyata dair bütün geçmişimizi iyi bilmemiz gerekir,” şeklinde konuştu.
Cengiz Aytmatov’un Eserleri ve Türk Dünyasının Ortak Mirası
Konuşmasının devamında Topsakal, Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasına dair anlatım gücüne değindi. “Cengiz Aytmatov, son dönem Türk dünyasını köy-köy, kasaba-kasaba ve şehir-şehir tarif eden muhteşem büyüğümüzdür. O, milletimizin şanlı geçmişini, büyük devletini bazen bir hayvanda, bazen de deniz ve göllerde, bazen de ıssız, bucaksız Türkün bozkırında arar…” diye başlayan Topsakal, Aytmatov’un eserlerindeki destansı anlatımı şu örneklerle destekledi:
“Bu yerlerde trenler, doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelirlerdi…
Bu yerlerde demir yolunun iki yanında Sarı Özek Bozkırı, sarı kumlu geniş bozkırların bomboş orta bölgesi uzanıyordu…
Bu yerlerde meridyenlerin Greenwich’ten başlayarak sayılması gibi, bütün uzaklar demir yoluna göre hesaplanırdı…
Trenler ise doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelirlerdi…”
Topsakal, Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” adlı eserinin izlerini aktararak, “Nayman ana oğlu Mankurt Jolaman, devesi Akmaya, dilinde kelime-i şahadet; eşhedü enla ilahe illallah… Ve oğlunun okuyla bozkırda ebedi istirahatine çekilmesi” gibi ifadelerle, eserlerdeki tarih ve kültür dokusunun, Türk milletinin geçmişini hatırlatmada ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Ortak Kültürel Miras ve Gelecek Vizyonu
Topsakal, Türk boylarının ortak destanları, Manas, Dede Korkut masalları, “Toprak Ana, Beyaz Gemi, Kızıl Elma” gibi efsanelerin yanı sıra, Cengiz Aytmatov’un eserleriyle Türk dünyasının geleceğine dair umutları ve sorumluluklarını aktarmanın önemine dikkat çekti. “Tarihini bilmemek soysuzluktur. Aytmatov, bizim geçmişimizi, kültürümüzü ve soyumuzu iyi bilmenin, her darlıkta bir ferah olduğu mesajını veriyor,” diyen Topsakall, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık mücadelesi ve birlik olma gerekliliğini de sözlerine ekledi.
Konuşmasında, “Maddiyatın, maneviyatın önüne geçtiği bu devirde gençlerimiz ve dahi gelecek nesillerimiz bu sorumluluğu taşıyacak kadar olgunlar mı?” sorusunu gündeme getirerek, demokrasinin ve idarenin disiplin gerektirdiğini hatırlattı. Topsakal, “İdare baltanın başı, demokrasi ise baltanın sopasıdır, sapı tutan halkın elidir,” sözleriyle çağdaş sorunlara da değindi.
Topsakal, konuşmasını, “Bu enstitünün amacı; Aytmatov’un eserlerinden yola çıkarak, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Türk boylarına geçmişimizi öğretmek ve geleceğe dair hazırlık yapmaktır. Tarihin bizlere yüklediği vasiyet, günümüze dair sorumluluk, geleceğe mirasımızdır!” diyerek tamamladı. Sözlerinin sonunda, Bilge Lider Devlet Bahçeli’ye en derin şükranlarını sunan Topsakal, “Sizlere de bizleri yalnız bırakmadığınız için ne kadar teşekkür etsem azdır. Sağ olun, var olun, sağlıcakla kalın, Allah’a emanet olun,” diyerek dinleyicilerden alkış aldı.
Açılış töreni, Prof. Dr. İlyas Topsakal’ın Türk tarihinin, kültürünün ve edebiyatının önemine dair yaptığı vurgu dolu konuşma ile, Cengiz Aytmatov Enstitüsü’nün geleceğe dair sorumluluk ve umut taşıyan bir miras olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Topsakal’ın sözleri, Türk dünyasının ortak geçmişini ve geleceğe dair beklentilerini canlı tutarak, genç nesillere ilham vermeyi hedefledi.