Türkiye Cumhuriyeti
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin beşinci durağı Trabzon oldu. Festival, Trabzon 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda
100 Horon Gösterisi etkinliği ile coşkulu bir şekilde başladı.
Açılış ve Protokol Katılımı
Festivalin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve
Kültürel etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi katıldı. Bakan Yardımcısı Alpaslan, festivalin açılışında yaptığı açıklamada, “Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin beşincisini düzenlediğimiz Trabzon’daki festivalimizi muhteşem bir gösteriyle başlatmış olduk. Dokuz gün boyunca Trabzon’umuzda kültür sanat alanında şölenler yaşayacağız. 40 noktada 500’den fazla etkinliğe bin sanatçımız katılacak. Halkımız kültüre sanata doyacak, hayırlı olsun diyorum” dedi.
Trabzon'un Kültürel Zenginliği
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, kültürün bir milletin yüzyıllar boyunca oluşturduğu değerler olduğunu vurgularken, “Bunların bazıları tamamen sahne oyunlarına dayanır bazıları sadece anlatımlardır. Ama gastronomi, kıyafet, oyunlar bunların hepsi kültürün birer parçası. İnşallah dokuz gün süreyle Trabzon’umuz kültüre doyacak” ifadelerini kullandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı
Ahmet Metin Genç ise, “Bu kadim şehrin üç tane alametifarikası var; tarih, kültür ve sanat. Trabzon’umuz gibi kadim tarihi, kültürel ve sanatsal geleneğe sahip olan bir şehirde geçtiğimiz yıl ülke genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından başlatılan
Kültür Yolu Festivali bu yıl da 16 şehrimizde artarak devam ediyor. Bu festivali kültürün ve sanatın bütün iç disiplinlerinin bir arada eş zamanlı olduğu bir festival olarak değerlendirerek şehrimizde yapılmasını kültür sanat şehri olan Trabzon adına çok olumlu, çok faydalı buluyorum” dedi.
Sanatçılar ve Etkinlikler
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve Selim Terzi, Art Meydan etkinliklerini ziyaret ederek sanatçılardan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bando ve jonglörlerin katıldığı kortejde renkli görüntüler oluşurken, Mehter Takımı’nın gösterisi büyük ilgi gördü.
Sergiler ve Sanatsal Etkinlikler
Bakan Yardımcısı Alpaslan ve beraberindekiler daha sonra Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki Seyed Ehsan Mortazavi’nin fotoğraf sergisi “Yaşam – Life” ve İlhami Atalay’ın “Zirvedeki Renkler” resim sergisini, Şehir Müzesi’ndeki “Naci El-Ali’den Hanzala”, Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki “Besmele-i Şerif Hat” sergilerini ziyaret ettiler. Kızlar Manastırı’nda ise Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Anna Tarakanova ve Iakov Shvetcov’un performansını dinlediler. Kızlar Manastırı’ndaki “Coğrafya Geleneğin Kaderi” ve “Trabzon Sûreti-Selatin Osmanlı Padişahları” sergileri de büyük ilgi gördü.
Festivalin Genel Programı
Geçen yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Trabzon, bu yıl ikinci kez festivale ev sahipliği yapacak. Festival, 22-30 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler,
Gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle dolu bir program sunuyor. 9 gün boyunca 40’tan fazla noktada 500’den fazla etkinlik düzenlenecek. Festival süresince Semicenk, Resul Dindar, Ferhat Göçer, Sinan Akçıl, Madrigal, Buray, Simge, Haluk Levent ve Ebru Yaşar gibi ünlü isimler Trabzonlulara konser verecek. Kentin birçok farklı noktasında da çeşitli sahne performansları sergilenecek.
Sergiler ve Dijital Sanat
Festivale özel olarak üretilen "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Atatürk Köşkü’nde sergilenecek. Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi’nde Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-i Şerif Hat Sergisi”, Hamamizade İhsanbey Kültür ve Sanat Merkezi’nde İlhami Atalay’ın “Zirvedeki Renkler” sergisi, Kızlar Manastırı’nda “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Trabzon” ve “Sûret-i Selatin Osmanlı Padişahları Sergisi Payidar Koleksiyonu” gibi birçok sergi görülebilecek.
Söyleşiler ve Çocuk Etkinlikleri
Festival süresince Hülya Koçyiğit, Beyhan Budak, Nihat Hatipoğlu gibi isimler düzenlenecek söyleşilerde anılarını ve bilgilerini paylaşacak. Çocuklar için Hüseyin Avni Aker Millet Bahçesi’ne kurulacak olan “Çocuk Köyü” ile renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, tiyatrolar ve oyun alanları sunulacak.
Gastronomi Deneyimleri
Trabzon’un gastronomik zenginliğini ön plana çıkaran “Festival Lezzet Durağı” olarak belirlenen 14 farklı noktada, yerli ve yabancı ziyaretçiler Trabzon’un asırlık lezzetlerini deneyimleme fırsatı bulacak.Trabzon Kültür Yolu Festivali, zengin kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle şehri adeta bir kültür şölenine dönüştürüyor. 9 gün boyunca sürecek olan festival, Trabzon’un tarihi ve kültürel değerlerini daha da görünür kılarak, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatmayı hedefliyor.