Trafikte kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek, kritik uyarı seslerini duymayı engelleyerek kazalara davetiye çıkarıyor. Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, özellikle yayalar ve bisikletlilerin bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerektiğini vurguladı.
Trafikte Hayati Sesler Duyulmalı
Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, trafikte gözlerimiz ve kulaklarımızın hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Şener, "Kulaklıkla müzik dinlerken siren, korna ya da geri gelen bir taşıtın uyarı seslerini duyamayız. Bu durum, kritik hamleleri yapmamızı engelleyerek hayatımızı riske atar" dedi.
Kulaklık ve Trafik: Görünmez Düşman
Şener, trafikte kulaklık kullanımının dikkat dağınıklığına yol açtığını belirterek, "Yüksek sesle müzik, bizi trafikteki tehlikelerden uzaklaştırarak dikkatimizi başka bir yere çeker. Gözlerimiz yola odaklanırken, kulaklarımız sesli uyarıları algılayamaz hale gelir" dedi. Şener ayrıca, kulaklık teknolojisinin ses izolasyonu nedeniyle dışarıdaki hayati sesleri tamamen engellediğine dikkat çekti.
Trafik Kazaları Endişe Veriyor
2023 yılında trafik kazalarında ölen 6.548 kişinin 1.453’ünün yaya olduğunu vurgulayan Şener, “Trafik ortamı, pek çok tehlike barındırıyor. Sürücüler, yayalara yol vermek yerine üzerlerine sürebiliyor. Böyle bir ortamda sağlıklı kalmak için başta yayalar, bisikletliler ve motosikletliler kulaklıkla müzik dinlemekten kaçınmalıdır” dedi.
Gençler Trafikte Büyük Risk Altında
Trafik kazalarında ölümlerin yüzde 10,1’inin 0-17 yaş, yüzde 13,6’sının ise 18-24 yaş grubundan oluştuğunu ifade eden Şener, "Gençlerimizi trafikte koruyamıyoruz. Bugün tedbir almazsak, kayıplarımız artmaya devam edecek" uyarısında bulundu.
Trafikte Kulaklık Kullanımından Kaçınılmalı
Şener, "Parklarda, sahillerde ya da yürüyüş parkurlarında kulaklıkla müzik dinlenebilir. Ancak taşıt trafiğinin olduğu yerlerde kulaklık kullanımı hayati risk oluşturur. Kulaklıkla telefon konuşması dahi yapılmamalıdır" diyerek trafikte daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.