Türk Eğitim Sen İlçe Temsilcileri Eğitim ve İstişare Toplantısı, “Türkiye Yüzyılı Eğitimle İnşa Edilecek” temasıyla 28-30 Kasım 2024 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Toplantı boyunca öğretmenlerin mesleki sorunları, kamudaki mülakat uygulamaları ve Milli Eğitim politikaları masaya yatırıldı.
Vefa Gecesi ile Başlayan Toplantı
Genel Başkan Talip Geylan, toplantı öncesinde Antalya Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cahit Öztürk ve müdürlük çalışanlarını ziyaret etti. Ardından Antalya 1 No’lu Şube tarafından düzenlenen Vefa Gecesi’ne katılan Geylan, emekli üyelere plaket takdim ederek, “Türk milli eğitimine ve sendikamıza emek veren tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu ömürler diliyorum” dedi.“Mülakat, Kul Hakkıdır”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Talip Geylan, öğretmen atamalarında uygulanan mülakat sistemine sert eleştirilerde bulundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, mülakat sonucunda 1.100 kişinin sıralamasının değiştiği açıklamasına dikkat çeken Geylan, şunları söyledi:“Değil 1.100 kişi, sıralaması değişen bir kişi bile olsa bu, kul hakkıdır. Allahü Teâlâ, kul hakkını affetme yetkisini kendine dahi almamışken, bu haksızlıkların sürdürülmesi kabul edilemez. Üzülerek söylüyorum ki, binlerce kardeşimizin hakkı çekirdek çitler gibi yenmiştir.”
Sendikal Esarete Son Vereceğiz
Kamu çalışanlarının haklarını savunamayan bazı sendikaların “sendikal esaret” altında olduklarını ifade eden Geylan, “Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen olarak, kamu çalışanlarının gerçek sesi olmaya devam edeceğiz. Allah’ın izniyle yetkili konfederasyon biz olacağız” dedi.Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Eleştiriler
Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan Milli Eğitim Akademisi’nin öğretmen yetiştirme sürecinin son basamağı olarak kurgulanmasını doğru bulmadıklarını belirtti:“Öğretmen yetiştiren kurumlarımız eğitim fakülteleridir. Eğer nitelikli öğretmen yetiştirmek istiyorsak, öğretmen liselerini yeniden açmalı, eğitim fakültelerinin sayısını ve kontenjanını azaltmalı ve staj süresini artırmalıyız. Milli Eğitim Akademisi aday öğretmenler için sadece iki aylık bir eğitimle sınırlı olmalı, daha fazla değil.”
Öğretmenlere Yönelik Talepler
Genel Başkan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenler, yöneticiler ve eğitim çalışanlarına yönelik politikalarını eleştirerek şunları kaydetti:- Yönetici atama sürecinde yazılı sınav esas alınmalı, mülakat tamamen kaldırılmalıdır.
- Tüm öğretmenler kadrolu istihdam edilmelidir.
- Emekli maaşları artırılmalı ve uzman/başöğretmen tazminatları emekliliğe yansıtılmalıdır.
- Zorunlu Hizmet Tazminatı uygulaması hayata geçirilmeli ve öğretmenlere bölgenin zorluk derecesine göre 1-2 brüt asgari ücret tutarında teşvik verilmelidir.
Vergi Dilimi Sorununa Çözüm
Kamu çalışanlarının maaşlarının hızla artan vergi dilimi nedeniyle eridiğini belirten Geylan, “Vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli ve maaş zamları gerçek anlamda çalışanlara yansıtılmalıdır” dedi.Ek Gösterge Talepleri
Geylan, birinci dereceye inmiş tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması gerektiğini vurguladı:“2018 yılında verilen sözler henüz tam anlamıyla yerine getirilmedi. Tüm kamu çalışanları için ek göstergeler güncellenmeli ve gereksiz zaman kaybı yaratılmamalıdır.”