81 ilden eğitimcilerin katılımıyla gerçekleşen çalıştayın açılışı, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı ve sendika yöneticilerinin katılımıyla 11 Nisan’da yapıldı.
“Bu yük, öğretmenlerin asli görevlerine odaklanmasını zorlaştırıyor. Haftalık ders saatleri artırılmalı veya maaş karşılığı ders yükü azaltılmalı. Ek olarak, bu emek için ilave ücret ya da hazırlık ödeneği verilmelidir,” dedi.
Ders kitapları, etkinlik içerikleri ve ölçme yaklaşımları da kapsamla incelenecek. Geylan, “Bugün burada milletimizin maarif davası için ortak aklı inşa ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
“Öğretmen Odalarının Talepleri, Geleceğimizin İhtiyacıdır”
Genel Başkan Talip Geylan açılış konuşmasında, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin sadece yeni bir öğretim programı olmadığını, aynı zamanda ülkenin geleceğini şekillendiren önemli bir eğitim politikaları düzlemi olduğunu vurguladı. Geylan, öğretmenlerin taleplerinin sadece mesleki haklar değil, aynı zamanda öğrencilerin başarısı ve toplumsal kalkınma için bir ihtiyaç olduğunu belirtti.Eğitim sisteminin milli, bilimsel ve çağdaş temeller üzerine kurulması gerektiğini söyleyen Geylan, “Yeni müfredatta olumlu yönler olmakla birlikte, sürecin katılımcı ve şeffaf yürütülmemesi nedeniyle sahada uygulama sorunları ortaya çıkmıştır,” dedi.“Öğretmenlerin İş Yükü Arttı, Adil Düzenlemeler Gerekli”
Türkçe, Edebiyat ve Yabancı Dil gibi branşlarda ölçme-değerlendirme yükünün ciddi oranda arttığını dile getiren Geylan, öğretmenlerin ders planlaması, sınav hazırlığı, raporlama gibi işlemlerle yoğunlaştığını ifade etti.“Bu yük, öğretmenlerin asli görevlerine odaklanmasını zorlaştırıyor. Haftalık ders saatleri artırılmalı veya maaş karşılığı ders yükü azaltılmalı. Ek olarak, bu emek için ilave ücret ya da hazırlık ödeneği verilmelidir,” dedi.
“Müfredat Süreci Öğretmen Görüşleriyle Desteklenmeli”
Bakanlık tarafından gönderilen örnek soruların sahada yeterince karşılık bulmadığını aktaran Geylan, ölçme-değerlendirme sisteminin öğretmen görüşlerine dayalı olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. İl ve bölge bazlı çalıştaylardan elde edilen saha verilerinin birleştirilerek somut bir rapora dönüştürüldüğünü belirtti.Her Derse Özel 22 Eksen Üzerinden Değerlendirme
Çalıştay kapsamında 17 komisyon oluşturulduğunu ve 22 farklı ders üzerinden detaylı analizler yapılacağını söyleyen Geylan, müfredatın güçlü yönlerinin yanı sıra geliştirilmesi gereken alanların da belirleneceğini dile getirdi.Ders kitapları, etkinlik içerikleri ve ölçme yaklaşımları da kapsamla incelenecek. Geylan, “Bugün burada milletimizin maarif davası için ortak aklı inşa ediyoruz,” ifadelerini kullandı.