TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda 03.07.2024 tarihinde gerçekleştirilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifinin görüşmelerine Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Haydar Urfalı katıldı. Urfalı, kanun teklifi ile ilgili eleştiri, görüş ve önerilerini komisyonda dile getirdi.
Türk Eğitim-Sen’in Görüşleri ve Eleştirileri
Genel Sekreter Haydar Urfalı, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, öğretmenler için bir meslek kanunu çıkarılmasını olumlu bulduklarını belirtti. Ancak, kanunun öğretmenlerin adaylık seçiminden emekliliğine kadar olan tüm aşamaları somut, tutarlı ve bütüncül bir biçimde düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Urfalı, “Bu kanunun meslektaşlarımızın haklı taleplerine kulak vererek hayata geçirilmesi noktasında bizlere destek olmanızı istirham ediyoruz” dedi.Milli Eğitim Akademisi Düzenlemesi
Kanun teklifinde Milli Eğitim Akademisi'nin yer almasının yanlış olduğunu belirten Urfalı, bu düzenlemenin Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ndan ayrı olarak düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Urfalı, “Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Adalet Akademisi Kanununda olduğu gibi, Milli Eğitim Akademisi de ayrı bir düzenlemeye tabi olmalıdır” dedi.Türk Eğitim-Sen’in Yanlış ve Eksik Bulduğu Hususlar
- Sözleşmeli Öğretmenlik: Kamuda aynı işi yapan çalışanların farklı statülerde istihdam edilmesine karşı olduklarını belirten Urfalı, sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması gerektiğini söyledi.
- Özel Program ve Proje Uygulanan Eğitim Kurumlarına Yönetici ve Öğretmen Görevlendirmesi: Bu okullara yapılan atamalardaki keyfiyete son verilmesi gerektiğini ifade etti.
- Milli Eğitim Akademisi: Öğretmen yetiştirme sürecinin bir parçası olarak düzenlenmesine karşı olduklarını belirtti.
- Öğretmenlerin Merkezî Sınavlarda Düşük Ücret Ödenmesi: Öğretmenlerin düşük ücretler nedeniyle sınavlarda görev almak istemediğini, ihtiyaç halinde Milli Eğitim Bakanlığı sınavları dışında resen görev verilmemesi gerektiğini söyledi.
- Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi: Taslağın, öğretmenlerin mesleki gelişimi konusunda yetersiz olduğunu belirtti.
Kanun Teklifinde Olması Gereken Düzenlemeler
- Kadrolu İstihdam: Kamuda tüm öğretmenlerin sadece kadrolu istihdam edilmesi gerektiğini belirtti.
- Özel Sektörde Çalışan Öğretmenlerin Ücretleri: Özel sektörde çalışan öğretmenlerin aylık ücretlerinin kamudaki öğretmenlerle eşdeğer olması gerektiğini vurguladı.
- Mülakatsız Atama: Öğretmen atamalarının mülakat olmadan ve KPSS başarısı esas alınarak yapılması gerektiğini ifade etti.
- Öğretmen Liselerinin Yeniden Açılması: Öğretmen liselerinin tekrar hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
- Zorunlu Hizmet Bölgelerinde Teşvik: Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere ekonomik ve özlük hakları açısından teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.
- Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği: Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına bir asgari ücret tutarında ödenmesi gerektiğini ifade etti.