Bebeğinize isim verirken hangi kriterleri önemsiyorsunuz? Türkiye'de son dönemin en popüler isimleri açıklandı. Anne babalar geleneksel isimlerden vazgeçmezken, bazıları da özgün tercihlerle dikkat çekiyor. Peki, sizin bebeğinizin ismi listede var mı? İşte Türkiye'nin en çok tercih edilen bebek isimleri...
Bebeğinizin İsmi Popüler mi?
Yeni doğacak bebeğinize hangi ismi koyacağınıza henüz karar veremediniz mi? Türkiye genelinde bebeklere verilen isimlerle ilgili son veriler paylaşıldı. Anne ve babaların tercihleri arasında hem geleneksel isimlerin hem de modern ve farklı isimlerin olduğu dikkat çekti. İşte, Türkiye genelinde en çok tercih edilen kız ve erkek isimleri…
Erkeklerde Alparslan Zirvede
Türkiye genelinde 2022 yılında erkek bebeklere en çok verilen isim ‘Alparslan’ oldu. 8 bin 366 bebeğe verilen Alparslan ismini; 6 bin 303 bebekle ‘Yusuf’, 5 bin 72 bebekle ‘Miraç’ izledi.
Erkek bebek isimlerinde ilk ona giren diğer isimler şöyle sıralandı:
Göktuğ
Ömer Asaf
Eymen
Aras
Ömer
Mustafa
Ali Asaf
Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Kız bebeklerde yıllardır popülerliğini koruyan ‘Zeynep’, 2022 yılında da ilk sırayı kimseye bırakmadı. Toplamda 8 bin 870 bebeğe verilen Zeynep ismini; 6 bin 854 bebekle ‘Defne’, 6 bin 833 bebekle ‘Asel’ takip etti.
Kız bebek isimlerinde ilk ona giren diğer isimler ise şu şekilde sıralandı:
Zümra
Elif
Asya
Azra
Nehir
Eylül
Ecrin
Bölgelere Göre Tercihler Nasıl?
Türkiye’nin farklı bölgelerinde isim tercihlerinde küçük farklılıklar bulunuyor.
Marmara Bölgesi’nde;
Erkeklerde: ‘Ömer Asaf’, ‘Eymen’, ‘Alparslan’
Kızlarda: ‘Zeynep’, ‘Defne’, ‘Asel’Karadeniz Bölgesi’nde;
Erkeklerde: ‘Alparslan’, ‘Ömer Asaf’, ‘Eymen’
Kızlarda: ‘Zeynep’, ‘Defne’, ‘Asel’
Özgün İsim Tercih Edenler de Var
Bazı ailelerin ise benzersiz isimler seçtiği gözlemlendi. Öyle ki bazı isimler 2022 yılında sadece tek bir bebeğe verildi. İşte o isimlerden bazıları:
Azra Akel
Elif Evin
Irmak Dila
Kerem Akil
Dilara Hayat
Eylül Feza
Oğuz Umut
Tuna Mete
Kağan Celal
Geleneksel ve Modern Eğilim Bir Arada
Türkiye genelindeki isim tercihleri değerlendirildiğinde, ailelerin bir bölümünün geleneksel isimleri tercih ettiği, diğer bölümünün ise daha modern ve özgün isimleri tercih ettiği ortaya çıktı. Tercihlerde kültürel değerlere bağlılık kadar özgünlük ve anlam arayışı da dikkat çekiyor.