Yapay zeka teknolojisi, eğitimden sağlığa birçok sektöre yenilik ve verimlilik getirirken, deepfake gibi uygulamalarıyla olumsuz etkiler de yaratıyor. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, özellikle 40-75 yaş arası bireylerin deepfake içeriklerle hedef alındığını belirtti. Sahte video ve seslerle dolandırıcılığın kolaylaştığını vurgulayan Kaplan, “Deepfake teknolojisi, eski dolandırıcılık yöntemlerini daha ikna edici hale getiriyor” dedi.
“Alan adı kontrol edilmeli ve resmi bir siteye ait olmadığı anlaşılırsa bilgilerinizi paylaşmaktan kaçınmalısınız.”
“Bu eğitimler, bireylerin sahte ile gerçeği ayırt edebilmesini sağlamak ve dijital dünyada daha güvende olmalarını temin etmek için kritik bir adım olacaktır” diye ekledi.
“Doğal olmayan, aşırı kusursuz içeriklere karşı dikkatli olun. Şüpheli durumlarda karşıdaki kişiyi doğrudan aramak en etkili yöntemdir.”
Deepfake İçerikler Nasıl Anlaşılır?
Kaplan, sahte içeriklerin tespit edilmesi için dikkat edilmesi gereken detayları şöyle sıraladı:- Göz kırpma sıklığı: Anormal ya da doğal olmayan göz hareketleri.
- Beden dili ve ses uyumu: Konuşma ile hareketler arasındaki tutarsızlık.
- Işık-gölge uyumsuzluğu: Görsellerdeki gerçekçi olmayan ışık detayları.
- Ağız çevresi bulanıklığı: Konuşma sırasında oluşan doğal olmayan görseller.
“Alan adı kontrol edilmeli ve resmi bir siteye ait olmadığı anlaşılırsa bilgilerinizi paylaşmaktan kaçınmalısınız.”
Dijital Okuryazarlık Eğitimi Şart
Deepfake içeriklerinin yaygınlaşması, dijital güvenlik bilincinin önemini artırıyor. Kaplan, özellikle 40-75 yaş grubuna yönelik zorunlu dijital okuryazarlık eğitimlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.“Bu eğitimler, bireylerin sahte ile gerçeği ayırt edebilmesini sağlamak ve dijital dünyada daha güvende olmalarını temin etmek için kritik bir adım olacaktır” diye ekledi.
Hayatın Doğal Akışına Dikkat
Kaplan, deepfake içeriklere karşı en temel korunma yönteminin gerçeklikten uzak detayları fark etmek olduğunu belirtti:“Doğal olmayan, aşırı kusursuz içeriklere karşı dikkatli olun. Şüpheli durumlarda karşıdaki kişiyi doğrudan aramak en etkili yöntemdir.”