ANKARA - Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir
Yapılandırma Kanunu çıkması gerektiğini ifade eden
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük ölçüde etkiliyor. Esnaf bugün sattığı malı yarın aynı fiyattan alamıyor.Giderleri artarken gelirleri azalan esnaf vergi ve prim borçlarını zamanında ödeyemez oldu. Esnafın rahatlayabilmesi ve devlet bütçesine gelir sağlanabilmesi için daha önce olduğu gibi tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları, adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları gibi alanlarda kapsamlı bir yapılandırmaya ihtiyaç var” dedi.
"Kredi Kartı Borcundan Trafik Cezasına Kadar Yapılandırılmalı"
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, kapsamlı bir yapılandırma çağrısında bulundu. Palandöken, “Esnafın vergi ve prim borçlarını zamanında ödeyememesi, mali dengesizlikleri daha da artırıyor. Bu nedenle, kredi kartı borçlarından trafik cezalarına kadar tüm borçların yapılandırılması gerekiyor” diye konuştu.
"Yeniden Yapılandırma Bütçeye Önemli Bir Gelir Sağlar"
Palandöken, kapsamlı bir yapılandırma kanununun sadece esnafı değil, devlet bütçesini de olumlu etkileyeceğini belirtti. “En son çıkarılan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 2023 yılı sonuna kadar 156 milyar TL tahsil edildi. Yeni bir yapılandırma kanunu, bütçeye önemli bir gelir sağlayacaktır” dedi.
"Son Yapılandırmadan Bütçeye 156 Milyar TL Gelir Geldi"
Son yapılandırma kanununun başarısına dikkat çeken Palandöken, “2023 yılı sonuna kadar yapılandırma ile 156 milyar TL tahsil edildi. Bu tür yapılandırma kanunları, bütçe açıklarının kapanmasına ve esnafın borç yükünün hafifletilmesine önemli katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
"Yapılandırma Kapsamlı, Uzun Vadeli ve Faizsiz Olmalı"
Palandöken, yapılacak yeni yapılandırma kanununun özelliklerini vurguladı: “Yeni yapılandırma kapsamlı, uzun vadeli ve faizsiz olmalı. Bu şekilde, esnaf ve vatandaşlar borçlarını rahatlıkla ödeyebilir ve ekonomik dengeler yeniden sağlanabilir.”
"Vergi Artışı Vergi Gelirini Değil Esnafın Borcunu Artırır"
Vergi artışlarının her zaman beklenen sonucu vermediğini belirten Palandöken, “Vergi artışları, her zaman vergi gelirlerini artırmayabilir. Tahakkuk eden her 100 TL’lik verginin 15-20 TL’si ödenemiyor. Bu durum, devletin tahsilatını azaltırken esnafın borcunu artırıyor. Yeni bir
Vergi artışı yerine, uzun vadeli ve faizsiz bir yapılandırma yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
"Esnaf Bugün Sattığını Yarın Yerine Koyamıyor"
Enflasyonun esnaf üzerindeki etkilerini vurgulayan Palandöken,
“Esnaf bugün sattığını yarın aynı fiyattan alamıyor. Vatandaş fiyat artışının nedeni olarak esnafa tepki gösteriyor. Maliyeti artan esnaf, artan maliyetini fiyatlara yansıtsa müşterisi azalıyor, yansıtmasa zarar ediyor. Bu nedenle yeni bir vergi artışı, vergi gelirini değil esnafın borcunu artırır” dedi.Palandöken, yapılandırmanın kapsamlı ve uzun vadeli olması gerektiğini belirterek, “Yeni bir yapılandırma, kredi kartı borçlarının ve diğer tüm borçların taksitlendirilmesi, esnafın ve vatandaşların rahatlaması açısından çok önemlidir. Bu tür adımlar, piyasaların canlanmasına ve ekonomik dengelerin yeniden sağlanmasına katkı sağlayacaktır” diye ekledi.