Muğla Büyükşehir Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm alanlarda tesis etmek amacıyla “Yerel Eşitlik Eylem Planı Çalıştayı” düzenledi. Bu kapsamlı çalıştay, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, meslek odaları ve kamu kurumu temsilcilerinin katılımıyla, eşitlik odaklı yerel yönetim anlayışını güçlendirmeye yönelik atılımların zeminini oluşturuyor.
Çalıştayın Amacı ve Kapsamı
Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın (YEEP) daha kapsayıcı hale getirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki mevcut durumun değerlendirilmesi ve uygulanabilir çözüm önerilerinin üretilmesi hedefleniyor. Çalıştay, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2027 dönemini kapsayacak eşitlik stratejilerinin yol haritasını oluşturmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, toplumsal cinsiyet ve çeşitlilik verilerinin incelenmesi, sorun ve ihtiyaçların tespit edilerek öncelikli alanların belirlenmesi planlanıyor.
Çalıştay Atölye Çalışmaları ile Pekişiyor
12 Şubat Çarşamba günü saat 09:30’da Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın da katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, atölye çalışmaları, çözüm önerileri ve değerlendirme oturumu şeklinde devam edecek. Çalıştaya, Kadın Koalisyonu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediyeleri, Muğla Barosu ve kamu kurumları temsilcileri katıldı.
Yerel Eşitlikte Yeni Bir Dönem
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel, çalıştayda yaptığı açıklamada, “Cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında tesis edilmesi için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planı, Muğla’yı herkes için eşit, yaşanası bir kent haline getirmenin yol haritasını oluşturacak” dedi. Demirel, planın, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda mevcut durumu anlamaya ve buna bağlı olarak çözüm önerileri geliştirmeye olanak tanıyacağını vurguladı.
Muğla Pilot Bölge Oldu
Açılış konuşması sırasında Dr. Özge Demirel, Muğla’nın, TBB ve BM işbirliğinde gerçekleştirilen ve AB tarafından fonlanan Kadın Dostu Kentler Programı’na pilot bölge olarak seçildiğini müjdeledi. Bu gelişme, Muğla Büyükşehir Belediyesi için büyük bir gurur ve onur kaynağı olarak paylaşıldı.
Eşit Haklar İçin Kapsayıcı Çalışmalar
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, çalıştayda yaptığı açıklamada, “Muğla’da herkesin eşit haklara sahip olduğu bir kent için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerel Eşitlik Eylem Planı Çalıştayı, bu amaç doğrultusunda attığımız adımlardan sadece biri. Sadece kurum içinde değil, tüm kent genelinde eşitlik ilkesine uygun projeler geliştiriyoruz. Yolu, parkı, ulaşımda eşitlik prensiplerini esas alarak herkese uygun hizmetler sunmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Yerel Eşitlik Eylem Planı Çalıştayı, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yönündeki kararlı adımların ve yerel yönetimde kapsayıcılığın bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Çalıştaydan elde edilecek veriler ve üretilen çözüm önerileri, Muğla’nın eşitlik temelli bir kent yapısına kavuşmasında önemli bir rol oynayacak.