İçişleri Bakanı
Ali Yerlikaya, Türkiye’nin demokrasi şehitleri olan merhum Başbakan
Adnan Menderes ve dava arkadaşları
Fatin Rüştü Zorlu ile
Hasan Polatkan’ın 63. vefat yıl dönümü anma programına katıldı.
Topkapı Anıt Mezar’da düzenlenen anma programına, Bakan Yerlikaya’nın yanı sıra
İstanbul Valisi Davut Gül,
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Ömer İleri, İstanbul il protokol üyeleri ve merhum Başbakan
Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes katıldı.
"Bugün Bir Yastan Fazlasını Anıyoruz"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada, anmanın sadece bir yas tutma etkinliği olmadığını, aynı zamanda bağımsızlığa ve milli iradeye vurulmaya çalışılan darbelere karşı milletin direncini bir kez daha hatırlamak olduğunu söyledi. Yerlikaya, Türkiye’nin demokrasi tarihindeki karanlık dönemlere işaret ederek,
27 Mayıs 1960,
12 Eylül 1980 ve
15 Temmuz 2016 gibi tarihlerde yaşanan darbe ve ihanetlerin milletin istiklaline ve istikbaline yönelik hain saldırılar olduğunu vurguladı.“
Merhum Adnan Menderes’in manevi huzurunda, bağımsızlığımıza ve milli irademize vurulmaya çalışılan tüm darbe ve kalkışmaları lanetliyoruz. Bu hain saldırılar, milletimizin istiklaline, devletimizin bekasına kurulmuş pusulardı," diyen Yerlikaya, Türkiye'nin bu tür girişimlere asla boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini belirtti.
"Adnan Menderes Bu Milletin Adamıydı"
Bakan Yerlikaya, konuşmasında
Adnan Menderes'in Türkiye'nin modernleşme ve kalkınma yolunda attığı adımların önemini vurguladı. Türkiye’nin her "muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma" girişiminde karanlık odakların harekete geçtiğini belirten Yerlikaya, Menderes’in bu yolda milletin sevgisini kazanmış bir lider olduğunu söyledi.“Cumhurbaşkanımız Sayın
Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi,
Adnan Menderes bu milletin adamıydı. Onun ve arkadaşlarının, ‘Yeter, Söz Milletin’ sloganıyla çıktıkları bu yolda, Türkiye büyük bir dönüşüme sahne oluyordu. Ülkemizin kalkınması için atılan adımlar, milletimizin refahını artıran büyük ekonomik kalkınma hamlelerine dönüşmüştü. Türkiye’nin dört bir yanında yeni fabrikalar açılıyor, tarımda makineleşme reformu ile üretim artıyordu,” ifadelerini kullanan Bakan Yerlikaya, o dönemde başlatılan yatırımların bugünkü Türkiye’ye ilham verdiğini belirtti.
"Darağacına Çıkarılan, Milletin Özgür İradesiydi"
Bakan Yerlikaya,
27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada’da yaşanan süreci hatırlatarak, Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanma sürecinin adaletin kara bir lekesi olduğunu söyledi. O dönemde yaşananların sadece demokrasiyi değil, insanlık onurunu da derinden yaraladığını belirtti.
“Menderes ve arkadaşlarının şahsında mahkûm edilen aslında milletimizin özgür iradesiydi. O yiğit adamı halkın gönlünden söküp atacaklarını sananlar, 63 yıl sonra yanıldıklarını çok daha iyi anlıyorlar. Menderes’in hatırası milletimizin gönlünde en müstesna yerinde yaşamaya devam ediyor. Onu idam sehpasına gönderenler ise tarihin çöplüğünde birer zalim olarak anılmaya mahkûm oldular,” dedi.Yerlikaya, Necip Fazıl Kısakürek’in "Bir nar ağacı var, bir de dar ağacı. Namerde nar düştü, yiğide dar ağacı" dizelerine atıfta bulunarak, Menderes’in milletin gönlünde yaşatıldığını ve hiçbir darbenin milletin iradesini yok edemeyeceğini vurguladı.
"Büyük ve Güçlü Türkiye Hedefi Yaşatılıyor"
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, merhum Adnan Menderes ve dava arkadaşlarının hayalini kurduğu “
Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefinin son 23 yıldır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yaşatılmaya devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin kalkınma hamlelerinin Menderes döneminden bugüne kadar devam ettiğini ifade eden Yerlikaya,
Türkiye Yüzyılı vizyonunun bu kalkınma sürecinde önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.Bakan Yerlikaya, "27 Mayıs’ın ve 12 Eylül’ün hayallerini kuranlar, 15 Temmuz’da bir kez daha gördüler ki milletimiz milli iradesine canı pahasına sahip çıkmaktadır. Bu ülkenin liderine, vatanının istiklaline ve istikbaline sahip çıkmaktadır. Bizler, bugün asil bir Zeybek’i, İstiklal Madalyası sahibi bir Milli Mücadele kahramanını, kendini ülkesine adayan bir devlet adamını ve onunla birlikte bu davayı sürdüren demokrasi şehidi arkadaşlarını anıyoruz. Aziz hatıraları asla unutulmayacak,” dedi.
Turgut Özal’ın Kabrine Ziyaret
Anma programının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Topkapı’daki
Anıt Mezar’da yatmakta olan merhum Cumhurbaşkanı
Turgut Özal’ın kabrini de ziyaret etti. Ziyaret sırasında dua eden Yerlikaya, Türkiye’nin demokrasi tarihinde önemli roller üstlenmiş liderleri anarak programını sonlandırdı.
Kaynak: KapsamHaber