Toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu ve Egon Zehnder Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, şirketlerin yönetim kademelerinde kadınların daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı. “Kadınların istihdamda ve liderlik pozisyonlarında hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için, erkeklerin de değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Yeşildere, kadınların iş hayatına katılımını artırmanın ancak bilinçsiz önyargılarla mücadele edilerek mümkün olacağını belirtti.
“Kadınlar Yönetim Kurullarında Yer Alıyor Ama Liderliğe Ulaşamıyor”
Yeşildere, Egon Zehnder Küresel Yönetim Kurulu Çeşitlilik Araştırması sonuçlarını değerlendirerek, 2012-2024 yılları arasında dünya genelinde kadın yönetim kurulu üyelerinin oranının %13,6’dan %29,3’e yükseldiğini belirtti. “Kadınların yönetim kurullarına dahil olma oranı artıyor ancak liderlik pozisyonlarına yükselme hızları aynı oranda ilerlemiyor” diyen Yeşildere, Türkiye’den araştırmaya dahil olan yedi büyük şirketin hiçbirinde kadın yönetim kurulu başkanının bulunmadığını ifade etti.
Özellikle halka açık ancak daha küçük şirketlerde kadın yönetici oranlarının çok daha düşük seyrettiğini vurgulayan Yeşildere, “Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması, yönetici rollerine terfi etmeleri ve nihayetinde yönetim kurullarında temsil edilmeleri için bir ‘pipeline’ (yükselme süreci) sorunu yaşıyoruz” dedi.
Kadınların İş Hayatında Kalması İçin Destek Şart
Yeşildere, kadınların iş hayatından uzaklaşmasına neden olan başlıca faktörlere değinerek şu noktaların altını çizdi:
- Okul sonrası iş hayatına geçiş süreci,
- Evlilik ve nişanlanma,
- Çocuk doğurma ve uzun doğum izinleri.
Kadınların istihdam oranlarını artırmak için bölgesel iş olanaklarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Yeşildere, “Kadınların eğitim seviyesi artıyor ancak çalışmaları önündeki ailevi ve kültürel baskılar nedeniyle istihdamda kalamıyorlar. Bu süreci destekleyecek politikalar geliştirilmelidir” dedi.
“Kadınların Liderlikte Daha Fazla Yer Alması İçin Kota Şart”
İş dünyasında kadınların üst yönetimde daha fazla yer almasını sağlamanın en etkili yönteminin kota uygulaması olduğunu belirten Yeşildere, “Dünyada yönetim kurullarındaki kadın sayısını artıran ülkeler hep kotalarla bu sorunu çözdü. Türkiye gibi ülkelerde de benzer düzenlemeler şart” dedi.
Bazı kadınların kota uygulamalarına temkinli yaklaştığını ancak erkek egemen yönetim anlayışının hala değişmediğini belirten Yeşildere, “Kadınlar 'Yetkinliğimle gelmeliyim' diyor, ancak erkekler kendilerine benzeyenleri seçmeye devam ediyor. Normalleşmeyi sağladıktan sonra kotaları kaldırmayı düşünebiliriz, ancak şu an için bu bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
“Ücret Eşitsizliği En Büyük Sorunlardan Biri”
Kadın ve erkek arasındaki ücret farkına dikkat çeken Yeşildere, Türkiye’de kadınların erkeklerden %20-25 daha düşük maaş aldığını belirtti. Özellikle inşaat sektörü (%25), finans ve bankacılık (%22) ve eğitim sektörü (%20) gibi alanlarda bu farkın daha fazla olduğunu vurguladı.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Mücadele Etmeliyiz”
Yeşildere, “Kadınların eşit haklara sahip olması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve her alanda adil temsil edilmesi için hep birlikte mücadele etmeliyiz” diyerek, kadınların istihdamda daha güçlü yer alabilmesi için tüm paydaşları harekete geçmeye çağırdı.
Yeşildere, “Hayatımızın her anında bizlere ilham veren, güç katan ve dünyayı daha güzel bir yer haline getiren tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” diyerek mesajını tamamladı.
Murat Yeşildere Kimdir?
Murat Yeşildere, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve Manchester UMIST’te İşletme Ekonomisi alanında yüksek lisans yaptı. Kariyerine Philip Morris’te Fon Yönetimi ve Hazine sektöründe başlayan Yeşildere, GSD Holding ve GSD Yatırım Bankası’nda üst düzey yöneticilik yaptı.
2000 yılında Egon Zehnder’in İstanbul ofisinde Finansal Hizmetler sektöründe danışman olarak göreve başladı. 2006-2019 yılları arasında Türkiye, CIS ve Kafkasya bölgelerine liderlik eden Yeşildere, halen Egon Zehnder bünyesinde Kıdemli Ortak olarak çalışıyor.
Aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 Derneği ve PERYÖN üyesi olan Yeşildere, Milliyet Executive dergisinde liderlik, ekonomi, finans ve insan kaynakları konularında yazılar yazıyor. “Eyvah CEO Doğuruyor” adlı bir kitabı bulunan Yeşildere, aynı isimle kadın liderleri konuk ettiği bir podcast kanalına da sahip.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda aktif çalışmalar yürüten Yeşildere, Yönetim Kurulu’nda Kadın Derneği (YKKD) ve Yanındayız Derneği’nin kurucu yönetim kurulu üyesi. Ayrıca %30 Kulübü Türkiye İnisiyatifi yönetim kurulu üyeliğini sürdürüyor ve PWN ile Arya Girişim Yatırım Fonu’nun Danışma Kurulu’nda yer alıyor.