Geçtiğimi yıl Youtube kazanç hesaplama yöntemleri araştırma konuları arasında öne çıkmayı başardı. Benzer durumun 2025 yılında da devam edeceği öngörülüyor.Gelir hesaplama yollarının araştırılmasında ki en büyük pay, YouTube’un video yükleme ve izlenme platformları arasında sıkça kullanılmasından ileri gelir. Kurulduğu günden itibaren gelişimini sürdürerek bir dünya markası haline gelmesi, platformu kullanıcılar arasında popüler hale getirmiştir.Youtube içerisinde hemen her yaştan kişiye uygun çeşitli içerikler bulunur. Macera arayanlar için çeşitli videolar, belgesel isteyenler için içerikler, spor arayanlar için spor oyunları gibi pek çok içerik uygulama içerisinde mevcuttur.Youtube video yükleme ve izleme uygulaması, Amerika’nın Califormia kentinde 2005 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren ilerleyişini sürdüren platform, günümüzde sıkça tercih edilen bir konuma ulaşmıştır.
Kazanç hesaplama işlemleri hiçbir zaman tahminden öteye gidemez. Kesin kazanç yalnızca Google Adsense paneli üzerinden öğrenilebilir. Bu sebeple burada anlatacağımız kısım tahmini bir geliri gösterebilir.Elde edilebilecek gelirler, pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İki kanal sahibinin aynı videoları yayınladığını düşünsek bile(Aynı video yayınlanması bir tanesini kopya durumuna düşürecektir, sadece durumu anlatmak için örnek verilmekte) gelirler yine farklı olabilir. Bu durum Youtube Shorts içinde geçerlidir.Short videoları, İngilizce isminden anlaşılacağı üzere kısa içeriklerdir. Dikey olarak kullanıcıların beğenisine sunulur. Short videoları ile de gelir kazanma fırsatı kovalanabilmektedir.Youtube shorts videoaları ile aşağıdaki yollardan fırsatlar yakalanmaya çalışılmaktadır.
Gelir fırsatı elde edebilmenin kesin bir kuralı bulunmamaktadır. Her kanal sahibi Youtube ile kazanç elde edebilecek şeklinde bir düşünce olmamalıdır. Ancak belli şartların sağlanması halinde fırsatlardan faydalanılabilir.Youtube kanal sahibinin izlenme üzerinden gelir potansiyelini tahmini olarak hesaplayabilmesi mümkün görünmektedir. Şimdi bu sürecin nasıl işleyebileceğinden bahsedelim.Gelir hesaplama noktasında Youtube kazanç hesaplama siteleri kullanılabilmektedir. Bu sitelerden tahmini aylık kazanç hesaplanılmaya çalışılmakta.Konuyla pek ilgisi bulunmayan bireyler, bu tür siteleri incelerken Youtube firmasının önüne gelene kazanç kapısını araladığını düşünebilir. Ancak aşağıda belirteceğimiz gibi belli şartların sağlanmaması durumunda içerik üreticileri herhangi bir gelir fırsatından yaralanamamaktadır.Şartlar arsında kanal sahibinin gerçekleştirmesi gereken ilk kural 1000 abone ve 4000 dakika izlenme sınırıydı Geçtiğimiz yıllarda bu konuda güncelleme yapıldı ve bazı ülkeler için abone sayısı bazı ülkeler için 500’e düşürülmüştür.Yapılan açıklamada: ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Tayvan ve Güney Kore ve 33 ülkede 1000 abone ve 4000 saatlik gereksinimleri hafifletildi ifadesine yer verilmişti. Zaman içerisinde bu ülkeler genişetildi ve Türkiye’de bu kurala dahil edildi. Yeni Youtube kazanç elde edebilme fırsatı şartları şu şekilde;
Youtube Kazanç Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Youtube platformunda bulunan videolar hepimizin bildiği gibi izlenme üzerine oluşturulmuş bir sistem üzerinde çalışır. Bu sistemde videolar yüklenir, diğer kullanıcılar aramalarla videolara ulaşır ve bu şekilde bir etkileşim oluşur.İşin yükleme kısmında yer alan gizli kahramanlar, bu uygulama ile gelir etme fırsatını arayan kişilerden oluşur. Pek çok konuda üretilen içerikler uygulamaya yüklenerek izleyicilerle buluşturulur. Video aralarında yer alan reklamlar ile gelir elde etme fırsatı aranılır.Belirtmiş olduğumuz fırsatları değerlendirmeye çalışan çok sayıda içerik üretici bulunmaktadır. Hatta bu içerik üreticilerinin bir kısmını çocuklar oluşturur.Youtube içerik yükleyenler ile bu içerikleri izleyenler arasında tipik, ince bir fark bulunur bu fark, yükleyicilerin yani içerik sahiplerinin Youtube ile kazanç elde etme arayışında olmasıdır. Youtube para kazanma düşüncesi de buradan çıkmaktadır.Kanal sahibi, içerikleri izlendikçe, reklam yayınlama şartlarını yerine getirmiş ise gelir elde etme fırsatını yakalayabilir. Kanalda yayınlanan videolar ve Youtube Shorts içerikleri bu konuda içerik üreticisine avantaj sağlar.2025 Yılında Youtube Shorts Kazanç Hesaplama Nasıl Yapılır?

1- Youtube Partner Programı
Short ile kazanç fırsatını değerlendirmek için öncelikle kullanıcının kendisine ait bir Youtube kanalı olmalıdır. Kullanıcı bu kanalıyla, Youtube Partner programına başvurmalı ve gerekli şartları sağlayarak kabul edilmelidir.Youtube partner programı (YPP), kanal sahibine gelir kazanma fırsatını sunabilir. Kanal sahibi, izlenen video sayısı, izleyici sayısı, reklamların tıklanma oranı, reklamın izlendiği coğrafya ve reklam veren firmalara göre değişen oranda bir kazanç sağlayabilir.2- Ürün Satışları
Reklamlar haricinde gelir fırsatı kovalayan bazı kullanımların ürün satışı yaptığı bilinmektedir. Bu kullanıcılar kanallarının büyümesi ile kendilerini takip eden kullanıcılara çeşitli ürünler tanıtırlar ve satış yapmaya çalışırlar.3- Markalarla Ortalıklar
Kanal sahibi, geniş bir kitleye yayılmaya başarabilirse, farklı markalar çalışmak için başvuruda bulunabilir. Firmalar, kendi ürünlerinin tanıtımını yapmak amaçlı kanal sahibiyle iletişime geçerler.4- Abonelikler
Ciddi bir kanal potansiyel oluşturan kanallara, ziyaretçiler destek için fonlar bağışlayabilirler. Bu fonların amacı içerik sahibinin çalışmalarına devam etmesi için teşvik oluşturmaktır. Diğer yandan kanal sahibi abonelik sistemi getirerek, abone ziyaretçiler üzerinden de gelir elde edebilir.5- Ürün Lisanslama
Yukarıda belirttiğimiz kanalda ürün tanıtımı yaparak gelir fırsatı yakalama işleminde, reklamı yapılan ürünün patenti alınarak lisanslama yapılabilir. Lisans sahibi olarak ilerleyen zamanlarda ürününüzün beğenilip çoğaltılması halinde kâr payı talep edebilirsiniz.2025'te YouTube’dan İzlenme Başına Ne Kadar Gelir Kazanma Fırsatı Yakalanabilir?

- Kanal sahibinin 500 Aboneye ulaşması,
- Son 90 gün içerisinde herkese açık şekilde en az 3 video yükleme,
- Son 12 aylık dilimde 3000 saatlik izlenmesi süresine ulaşmak veya son 90 günde youtube shorst ile 3milyon görüntülenmeye ulaşma.
- Youtube platformunda farklı kategorilerde milyonlarca içerik bulunur. Bir içerik üreticisi ürettiği videonun kategorisine göre belirli seviyede bir rekabetin içerisine girer. Bu durum içeriğinin ön plana çıkmasında sorunlara neden olabilir.
- Ayrıca üretilen içerik çocuklarla ilgiliyse COPPA düzenlemeleri gereği ((Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası) gelirlerde birtakım düşüşler yaşanabilir.
- Spor kategorisinde yer alan içeriklerde özel anlaşmalar yapılabilir. Bu tür anlaşmalar gelirlere olumlu yansıyabilir.
- Eğitim içerikleri ve kişisel gelişim, oyun ya da eğlence kanalları sayıca daha az olabilir. Ancak bu durum daha fazla gelir elde edilebilineceği anlamına gelmemelidir.