
Bir dizi araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde nüfusun yaklaşık %90'ı stres yaşıyor. Bunların %60'ı haftada en az 1-2 kez, %30'u ise hemen her gün stres yaşamaktadır. Stresli koşulların nedenleri çok farklı olabilir — işteki ve kişisel yaşamdaki başarısızlıklardan, kırık buzdolabı veya arabadaki kırık ayna gibi tamamen sıradan olaylara kadar.Stresin birkaç belirgin belirtisi vardır:
- boyun, omuz ve sırtta kas gerginliği;
- kaygı ve sinirlilik;
- düşük çalışma verimliliği;
- ilgisizlik ve karamsarlık;
- kötü uyku, dalgınlık, hafıza bozukluğu, düşük konsantrasyon.
Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkabilir veya tamamen aniden ortaya çıkabilir. Ve hiçbir şey yapılmazsa, durum daha da kötüleşebilir.Bugün, stresle nasıl başa çıkacağınız ve stresli durumlarda sınırları zorlamamanız ile ilgili ipuçlarını paylaşmak istiyoruz. Aşağıdaki yönergeleri okumanızı öneririz.
Stresle başa çıkmak için 10 ipucu
İpucu #1. Spora başlaFiziksel aktivite, stresli koşullarla başa çıkmada büyük bir yardımcıdır. Hemen hemen her spor uygundur: koşma, bisiklete binme, şınav, kuvvet antrenmanı vb. Birçok insan, tüm tezahürlerinde ekstrem sporlar yoluyla stresle baş eder. Beyni yeniden başlatır, değişmeye, olumsuzluklardan uzaklaşmaya yardımcı olur.
İpucu #2. Yoga ve meditasyon deneYoga rahatlamanıza, kaslarınızı güçlendirmenize ve kendinizi anlamanıza yardımcı olur. Evde kendi başınıza yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. İnternette ücretsiz olarak kullanabileceğiniz birçok ders ve eğitim programı bulunmaktadır. Meditasyon yapmanın en kolay yolu, gözlerinizi kapatmak, rahatlamak, yavaş ve derin nefes almak, her nefes alışınızda ve nefesinizde hoş bir cümleyi veya kelimeyi tekrarlamaktır. Bu meditasyon hemen hemen her yerde ve her zaman uygulanabilir.
İpucu #3. Kitap oku, özellikle kurguKitaplar, özellikle kurgular, günlük sorunlardan kaçmaya ve en azından bir süreliğine tamamen farklı bir dünyaya dalmaya yardımcı olur. Fantastik kurgu, fantezi, macera türü ve benzerleri bu konuda özellikle iyidir. Ancak çeşitli kurgusal olmayan kitaplar zarar verebilir çünkü genellikle okuyucuyu kendi içine dalmaya, yeni iç sorunlar aramaya ve bunları nasıl düzelteceklerini düşünmeye zorlar.Filmler ve TV şovları benzer şekilde çalışır ancak kitap daha ilgi çekicidir. Çünkü film izlerken büyük ihtimalle bir akıllı telefonla, biriyle konuşmayla veya haber okumayla dikkatiniz dağılabilir. Kesinlikle rahatlamaya yardımcı olmaz.
İpucu #4. Arkadaşlarla çevrimiçi veya çevrimdışı sohbet etStres, kaygı ve depresyon durumunda yapabileceğiniz en kötü şey, kendinizle yalnız kalmaktır. İletişim eksikliği durumu sadece daha da kötüleştirir ve ciddi duygusal tükenmeye neden olabilir. Mümkün olduğunca arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde kalmaya çalışın. Çevrimdışı iletişim kurma fırsatınız varsa, kullanın. Yoksa, çevrimiçi iletişim kurun. Bunu yapmak için sosyal ağlarınız, anlık mesajlaşma programlarınız, çevrimiçi görüntülü sohbetleriniz ve çok daha fazlası mevcut.
İpucu #5. Yeni kişilerle tanışÇevrimdışı tanışmaya çalışmak gerekli değildir. Sosyal ağlar ve anlık mesajlaşma programlarından arkadaşlık siteleri ve uygulamalarına kadar çeşitli çevrimiçi platformlar sizin için oldukça uygundur. Çevrimiçi görüntülü sohbetlere özellikle dikkat etmenizi öneririz. Tek bir tıklamayla yeni insanlarla tanışmanıza, her gün konuşacak ilginç insanlar bulmanıza ve neredeyse gerçek hayatta olduğu gibi görüntülü aramalar yoluyla iletişim kurmanıza olanak tanır.Görüntülü sohbet harika bir stres giderici ve gerçek bir antidepresandır. Kendimizden birkaç çevrimiçi görüntülü sohbet önerebiliriz: Chatspin, Tinychat ve
kızlarla canlı sohbet CooMeet. Bu sohbetler kendilerini ispatlamış ve binlerce insanı etraflarında toplamışlardır.
İpucu #6. Dietini normalleştirStresle mücadelede iyi bir yardımcının serotonin hormonu olduğu iyi bilinmektedir. Aşağıdaki yiyecekler serotonin üretimine katkıda bulunur: muz, badem ve çikolata. Ancak şeker, kahve ve yağlı yiyecekleri reddetmek daha iyi olacaktır. Aç değilseniz, sık sık atıştırmak da öyle. Ayrıca, aynı programda yemeye çalışın, zorunda olduğunuzda değil.Doğru ve sağlıklı beslenmenin pahalı olduğuna dair bir algı var. Aslında tam tersi. Normal bir diyet genellikle bütçeden tasarruf sağlar. Sonuçta, çeşitli fast foodlar sadece zararlı değil, aynı zamanda taze sebzeler ve birçok meyve ile karşılaştırıldığında oldukça pahalıdır.
İpucu #7. Yeteri kadar uyuBir yetişkin günde 8-9 saat uyumalıdır. Bunun yerine, çoğu sadece 5-6 saat uyur ve uyku programı tamamen tutarsızdır. Uyku eksikliği sadece strese değil, aynı zamanda artan yorgunluğa, düşük performansa, sinirliliğe ve diğer olumsuz belirtilere de yol açar. Akşamları bilgisayar başında oturmamaya çalışın ve birçok insanın yapmaktan hoşlandığı gibi yatmadan önce birkaç saat telefonu kullanmayın. Akşamları uykunuz gelmiyorsa, gün içinde fiziksel aktivitenizi artırmayı deneyin.
İpucu #8. Dışarıda daha fazla zaman geçirGünde en az bir kez açık havada yürümek, güçlü ve tamamen ücretsiz bir stres gidericidir. Ancak evin yakınında küçük ve kalabalık bir park değil, gerçek doğa — orman, göl, dağlar olması tercih edilir. Pek çok psikolog, doğada olmanın ve çevredeki dünyanın doğal güzelliğini düşünmenin şiddetli stresten sonra daha hızlı iyileşmeye katkıda bulunduğunu doğruluyor. Çeşitli rehabilitasyon merkezlerinin genellikle ormanların ve diğer doğal nesnelerin yakınında bulunması boşuna değildir.
İpucu #9. Stres kaynağından kurtulmayı deneHer şey stres kaynağı olabilir — rutin işler, gürültülü komşular, ilişki zorlukları ve daha fazlası. Stres kaynağından kurtulma fırsatınız varsa, yapın. Belki adres değişikliği, yeni bir ilişki, yeni bir iş vb. size yardımcı olacaktır. Evet, kolayca giderilemeyecek stres kaynakları da vardır. Örneğin, sağlık sorunları. Ama en azından diğer durumlarda mümkündür.
İpucu #10. bir psikoloğu ziyaret etÖnceki ipuçları işe yaramazsa ve sorunun zamanla daha da kötüleştiğini düşünüyorsanız, bir psikoloğa gitmeyi ertelememenizi öneririz. Uzman, probleminizi ayrıntılı olarak analiz edebilecek, en iyi çözümleri ve mevcut durumdan bir çıkış yolu bulabilecektir. Bir uzmanla iletişime geçmekten çekinmeyin. Bu çok normaldir.
Özetleyelim
Stresin üç aşaması vardır:
- Mobilizasyon — vücut stres faktörlerine tepki vermeye başladığında ve onlara karşı koymak için güçlerini harekete geçirdiğinde.
- Yüzleşme — vücut güçlerini stres faktörlerine karşı mücadele verdiğinde ve stresli bir durumdan kurtulmanın yollarını aradığında.
- Tükenme — vücut tükendiğinde, stresle baş edemediğinde ve ikincil tehditlere karşı savunmasız kaldığında. Hastalıklar dahil.
Yukarıda açıklanan ipuçları ilk iki aşamada yardımcı olur. Ancak anı kaçırdıysanız ve tükenme aşamasına girdiyseniz yine de bir uzmana gitmeyi ertelememenizi öneririz. Gerekirse, uygun ilaçları ve terapiyi reçete edecek ve gerekli psikolojik düzeltmeyi yapacaklardır. Asıl göreviniz stresle yalnız kalmamak. Ve daha da iyisi — mümkün olduğunca hayatınızda görünmesine izin vermemek.