Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki grup toplantısında yaptığı konuşmada hem bölgesel gelişmeleri hem de Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren konuları değerlendirdi. Gazze'de yaşanan insanlık dramından Güney Kafkasya'daki yeni denklemlere, ABD-İran görüşmelerinden Türk gençliğine kadar uzanan geniş kapsamlı açıklamalarda bulunan Bahçeli, özellikle İsrail yönetimine yönelik sert ifadeler kullandı.
“Gazze'de İnsanlık Vicdanı Sınanıyor”
Konuşmasının önemli bölümünü Gazze'deki gelişmelere ayıran Bahçeli, İsrail'in izlediği politikaların savaş hukukunun sınırlarını aştığını belirterek, sivillerin hedef alınmasını sert sözlerle eleştirdi.
Gazze'de yaşananların yalnızca bölgesel bir kriz olarak görülemeyeceğini ifade eden Bahçeli, Filistin meselesinin uluslararası sistemin adalet anlayışını da sorgulatan bir noktaya geldiğini söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu yönetimini doğrudan hedef alan Bahçeli, bölgede yaşanan gerilimlerin ve çatışmaların arkasında kriz üreten bir anlayış bulunduğunu savundu.
Birleşmiş Milletler'e Eleştiri
Bahçeli, Birleşmiş Milletler'in Gazze konusunda etkisiz kaldığını belirterek uluslararası kuruluşların görevlerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını dile getirdi.
Gazze'de çocukların, kadınların ve sivillerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Bahçeli, alınamayan kararların ve işletilemeyen mekanizmaların uluslararası sistemin güvenilirliğini tartışmalı hale getirdiğini söyledi. Özellikle veto mekanizmasının adalet arayışını engellediğini ifade etti.
ABD-İran Süreci İçin Dikkat Çeken Değerlendirme
MHP Lideri, ABD ile İran arasında yürütülen diplomatik temasların olumlu sonuçlanmasını temenni ettiklerini belirterek, bölgenin yeni bir savaş dalgasını kaldıracak durumda olmadığını vurguladı.
Bahçeli, özellikle Hürmüz Boğazı'nın enerji güvenliği ve küresel ticaret açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek, atılacak adımların yalnızca bölgeyi değil tüm dünyayı ilgilendirdiğini söyledi. Diplomasi kanallarının açık tutulmasının önemine işaret eden Bahçeli, yeni provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Türk Dünyası ve Turan Koridoru Vurgusu
Konuşmanın en dikkat çeken bölümlerinden biri de Türk dünyasına ilişkin değerlendirmeler oldu.
Karabağ zaferinin ardından Güney Kafkasya'da yeni bir dönemin başladığını belirten Bahçeli, Azerbaycan'ın elde ettiği kazanımların bölgesel dengeleri değiştirdiğini söyledi. Özellikle Zengezur Koridoru'nun önemine değinen Bahçeli, bu hattın yalnızca bir ulaşım projesi olmadığını, Türk dünyasını birbirine bağlayacak stratejik bir geçit olduğunu ifade etti.
Bahçeli, "Turan Koridoru" olarak nitelendirdiği hattın Türkiye ile Türk dünyası arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi bağları daha da güçlendireceğini belirterek, Türk Devletleri Teşkilatı'nın önümüzdeki dönemde daha etkili bir yapıya kavuşacağını dile getirdi.
“Türkler Hiçbir Şeyden Korkmaz”
Konuşmasında Türk milletinin tarih boyunca karşılaştığı zorluklara da değinen Bahçeli, milli birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Türk milletinin geçmişten aldığı güçle geleceğe yürüdüğünü ifade eden Bahçeli, Türk dünyasının ortak hedefler etrafında kenetlenmesinin önemine dikkat çekti. Türk milletinin bağımsızlık ruhunu ve mücadele azmini öne çıkaran Bahçeli, tarih boyunca Türklerin karşılaştığı engelleri aşmayı başardığını söyledi.
Gençlere Özel Mesaj
Konuşmasının son bölümünde gençlere seslenen Bahçeli, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına giren öğrencileri tebrik ederken, YKS'ye girecek adaylara da başarı dileklerini iletti.
Sınavların hayatın tamamı olmadığını vurgulayan Bahçeli, gençlerin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyledi. Eğitimin yalnızca diploma almak değil, karakter ve değerlerle donanmak anlamına geldiğini belirten Bahçeli, Türk gençliğinin Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek en önemli güç olduğunu ifade etti.
“Türkiye Mazlumların Yanında”
Konuşmasının genelinde Türkiye'nin dış politikadaki duruşuna vurgu yapan Bahçeli, Türkiye'nin mazlum milletlerin yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
Gazze'den Karabağ'a, Türkistan'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bahçeli, Türkiye'nin barış, adalet ve istikrar arayışını sürdüreceğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: