Çanakkale Kara Savaşları’nın bilinmeyen yönlerinden biri, farklı milletlerden askerlerin aynı cephede ya da karşı karşıya gelmesiydi. HİBYA muhabirinin ulaştığı bilgilere göre, Polonyalı askerler de bu büyük savaşta hem Osmanlı saflarında hem de müttefik ordularında görev aldı.
Polonya’nın Jagiellon Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Türkoloji Kürsüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Piotr Nykiel, Polonyalıların tarih boyunca dünyanın farklı bölgelerindeki savaşlara katıldığını belirterek, bu durumun özellikle 18. ve 19. yüzyıldaki siyasi gelişmelerle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.
Aynı millet, farklı cepheler
Nykiel, Polonya’nın 1772-1795 yılları arasında bağımsızlığını kaybettiğini ve 1918’e kadar işgal altında kaldığını hatırlatarak, bu süreçte Polonyalıların farklı devletlerin ordularında savaşmak zorunda kaldığını söyledi. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Alman, Rus ve Avusturya-Macaristan ordularına zorunlu olarak katılan Polonyalı askerlerin, çoğu zaman birbirlerinden habersiz şekilde karşı cephelerde yer aldığını vurguladı.
Zorunlu askerlik kaderi belirledi
Savaşın en çarpıcı yönlerinden birinin bu zorunlu askerlik durumu olduğunu belirten Nykiel, aynı kökenden gelen askerlerin farklı üniformalar altında birbirlerine karşı savaşmak zorunda kaldığını dile getirdi.
Subaylar da vardı
Nykiel, üç büyük orduda Polonya kökenli subayların da görev yaptığını belirterek, bazı askerlerin yeni bağlı oldukları devlete sadık kaldığını, ancak büyük bir kısmının savaş sonrası yeniden kurulacak Polonya için tecrübe kazanmayı hedeflediğini ifade etti.
Çanakkale Savaşları’nın bu yönü, savaşın sadece cephe hattındaki mücadelenin ötesinde, milletlerin parçalanmış kaderlerini de gözler önüne seriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: