İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle alınan mahkeme kararı sonrası CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetimi görevden alındı. Yerlerine, eski İl Başkanı Gürsel Tekin’in de içinde bulunduğu geçici bir kurul atandı. Kararın ardından Çelik ve bazı CHP milletvekilleri, Sarıyer’deki il binasında “demokrasi nöbeti” başlattıklarını açıkladı.
İl binası polis ablukasında
Karar sonrası İstanbul İl Başkanlığı binasının çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri binayı ablukaya alırken, partililer giriş çıkışların engellendiğini, hatta bir üyenin gözaltına alındığını ileri sürdü. CHP yönetimi, tüm örgütlere ve yurttaşlara “kayyıma geçit yok” çağrısı yaptı.
Valilikten yasak kararı
CHP İstanbul Gençlik Kolları, pazar akşamı saat 23.00’te il binası önünde toplanma çağrısı yaparken, İstanbul Valiliği yeni bir karar açıkladı. Valilik, 7 Eylül Pazar 20.00’den 10 Eylül Çarşamba 23.59’a kadar miting, yürüyüş, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası ve anma töreni gibi tüm etkinlikleri yasakladı.
İstanbul Valisi Davut Gül, mahkeme kararıyla atanan geçici yönetimin görevinin engellenmesinin cezai yaptırım doğuracağını hatırlatarak, sürecin yasal çerçevede yürütüldüğünü belirtti.
Tepkiler büyüyor
CHP’li milletvekilleri ve parti yöneticileri karara sert tepki göstererek, yargının siyasallaştırıldığını ve bu uygulamanın demokratik siyaseti hedef aldığını savundu. Bazı vekiller, Valiliği aradıklarında kendilerine “böyle bir yasak yok” denildiğini iddia etti.
CHP cephesi, İstanbul’un farklı ilçelerinden il binasına destek çağrısı yaparken, polis ablukası ve yasak kararının önümüzdeki günlerde gerginliği artırması bekleniyor.
Haber: Garabey
Yorumlar
Kalan Karakter: