DEVA Partisi, sosyal adaletin güçlendirilmesi adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf, Meclise sunduğu üç ayrı kanun teklifi ile engelli bireylerin kamu istihdamındaki oranlarının artırılmasını, korunmaya muhtaç çocuklara karşı işlenen suçların cezalarının ağırlaştırılmasını ve işçi haklarının korunması için idari yaptırımların güçlendirilmesini hedefliyor. Bu teklifler, toplumsal denge ve adaleti güçlendirmek adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
"Engelli bireylerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları ve kamu hizmetlerinde daha etkin rol almaları, sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Bu teklif, özel sektöre de örnek teşkil ederek toplumsal farkındalığı artıracaktır."Düzenleme, atanmayı bekleyen on binlerce engelli bireyin kamu kurumlarında istihdam edilmesine olanak sağlayarak, sosyal devlet anlayışını güçlendirmeyi hedefliyor.
"Sosyal hizmet kuruluşlarındaki çocuklar, en korunmasız kesimlerdir. Bu düzenleme, mağdur çocukların haklarının daha etkin korunmasını ve suçların caydırıcılığını artırmayı hedeflemektedir."Bu teklif, hem mağdur çocukların psikolojik ve sosyal tahribatını azaltmayı hem de toplumsal vicdanı rahatlatmayı amaçlıyor.
"İşçi haklarının korunması, bireysel bir mesele olmanın ötesinde, iş barışı ve toplumsal denge açısından kritik öneme sahiptir. Bu düzenleme, adil bir çalışma düzeninin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır."Düzenleme ile birlikte, işverenlerin işçi haklarına uyumu artırılarak işçi haklarının ihlal edilmesi durumunda ağır yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
Engelli İstihdamı İçin Yeni Düzenleme
Kanun tekliflerinden ilki, engelli bireylerin kamu kurumlarındaki istihdam oranını mevcut %4 kotasından %5’e çıkarılmasını öngörüyor. Bu düzenleme, engelli bireylerin çalışma hayatına daha etkin katılımını sağlamakla kalmayıp, kamu hizmetlerinin engelli perspektifiyle daha kapsayıcı hale gelmesini amaçlıyor.Selma Aliye Kavaf, düzenlemenin önemine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:"Engelli bireylerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları ve kamu hizmetlerinde daha etkin rol almaları, sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Bu teklif, özel sektöre de örnek teşkil ederek toplumsal farkındalığı artıracaktır."Düzenleme, atanmayı bekleyen on binlerce engelli bireyin kamu kurumlarında istihdam edilmesine olanak sağlayarak, sosyal devlet anlayışını güçlendirmeyi hedefliyor.
Korunmaya Muhtaç Çocuklara Karşı Suçlara Ağır Cezalar
Kavaf’ın sunduğu ikinci teklif, sosyal hizmet kuruluşlarındaki korunmaya muhtaç çocuklara karşı işlenen suçların cezalarının üç katına çıkarılmasını içeriyor. Mevcut yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığını belirten Kavaf, bu teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:"Sosyal hizmet kuruluşlarındaki çocuklar, en korunmasız kesimlerdir. Bu düzenleme, mağdur çocukların haklarının daha etkin korunmasını ve suçların caydırıcılığını artırmayı hedeflemektedir."Bu teklif, hem mağdur çocukların psikolojik ve sosyal tahribatını azaltmayı hem de toplumsal vicdanı rahatlatmayı amaçlıyor.
İşçi Hakları İçin Sert Yaptırımlar
Üçüncü teklif ise işçi haklarının korunmasına yönelik. Bu teklif, İş Kanunu’ndaki idari para cezalarının 100 kat artırılmasını ve işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini teşvik etmeyi hedefliyor.Kavaf, bu teklifin gerekçesine ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:"İşçi haklarının korunması, bireysel bir mesele olmanın ötesinde, iş barışı ve toplumsal denge açısından kritik öneme sahiptir. Bu düzenleme, adil bir çalışma düzeninin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır."Düzenleme ile birlikte, işverenlerin işçi haklarına uyumu artırılarak işçi haklarının ihlal edilmesi durumunda ağır yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.