Dünya Çevre Günü, 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'ndan bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması amacıyla kutlanmaktadır. 2024 yılı için belirlenen tema, “Arazinin Restorasyonu, Çölleşme ve Kuraklığa Karşı Dayanıklılığın Arttırılması” olarak açıklanmıştır. Bu tema ile “Bizim Topraklarımız, Bizim Geleceğimiz #GenerationRestoration” mottosuyla, toprakların restorasyonuna, çölleşmeyi durdurmaya ve kuraklığa karşı dayanıklılık oluşturmayı hedeflemektedir.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Artan Nüfus ve İklim Değişikliği
Hızla artan dünya nüfusu, insani faaliyetler ve sanayileşmenin neden olduğu iklim değişikliği, denizler, kıyı alanları, tarım alanları, orman ve meralar gibi doğal kaynakları hızla tüketmektedir. 1950’li yıllardan bu yana yaşanan 1.4°C’lik sıcaklık artışı, kuraklık ve çölleşmenin etkilerini artırarak her yıl milyonlarca hektar toprağın bozulmasına ve yok olmasına neden olmaktadır. Dünya yüzeyinde 2 milyar hektardan fazla arazinin bozulduğu ve yaklaşık 3 milyar insanın bu durumdan olumsuz etkilendiği bilinmektedir.Ülkemizde Durum İç Açıcı Değil
Türkiye’de de benzer sorunlar yaşanmaktadır. İnsani faaliyetler sonucunda orman alanları hızla azalırken, bilinçsiz tarım uygulamaları ve aşırı kullanım nedeniyle topraklarımız verimsizleşmekte, su kaynaklarımız tarımsal faaliyetler, madencilik, sanayileşme ve kentleşme nedeniyle hızla kirletilmektedir. Evsel ve sanayi atıklarının doğrudan deşarjı nedeniyle göller, barajlar, kıyı alanları ve denizler kirletilmekte, kıyı ve tarım alanları tahrip edilmektedir.Toprağı ve Su Kaynaklarını Koruma Çağrısı
Toprağı eski haline döndürmek, çölleşmeyi durdurmak ve kuraklıkla mücadele için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:- Sürdürülebilir tarım politikaları: Arazi bozulmasının önlenmesi amacıyla hayata geçirilmelidir.
- Toprağın korunması: Organik ve toprak dostu tarımın desteklenmesi ve sürdürülebilir toprak koruma politikalarının uygulanması gerekmektedir.
- Polen taşıyıcıların korunması: Hava kirliliğinin önlenmesi, pestisitlerin ve gübrelerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi önemlidir.
- Tatlı su ekosistemlerinin korunması: Kirlilik kaynaklarını belirlemek ve tatlı su ekosistemlerinin sağlığını izlemek gerekmektedir.
- Mavi ekosistemlerin korunması: Mangrovlar, tuzlu bataklıklar ve mercan resifleri gibi mavi ekosistemler restore edilmelidir.
- Kent ormanlarının korunması: Kent ormanları, hava kalitesini iyileştirerek ve biyolojik çeşitliliği artırarak önemli bir rol oynamaktadır.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan Açıklama
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Dünya Çevre Günü kapsamında yaptığı açıklamada, toprağın korunması, kuraklık etkilerinin azaltılması ve çölleşmenin önlenmesi için bütünlüklü koruma-kullanma dengesini sağlayacak politika ve tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.Saygılarımızla,TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu