Fındık meyvesinin önemli zararlılarından biri olan Fındık Yeşil Kokarcası, olgun meyvelerde beslenerek meyvelerin şekilsiz olmasına neden olan bir böcektir. Ayrıca, bu böcek hortumunu fındığın içine sokarak emgi yapar. Emgiler sonucu sarı karamuk ve kara karamuk oluşarak meyvelerin dökülmesine yol açar.Fındık Yeşil Kokarcası, Türkiye'deki hemen hemen tüm bahçelerde bulunan ancak genellikle zararı hafife alınan bir zararlıdır. Bu böcekler, fındık meyvelerine emgi yaparak zarar verirler. Ayrıca, fındık Türkiye için önemli bir ihracat ürünü olduğundan, bu böceklerin meyveleri doldurmaya başladığı dönemde emerek meyvelerin iç yapısının bozulmasına neden olurlar. Bu durum, içi lekeli ve şekilsiz fındıklara yol açar, bu da ürünün kalitesini düşürür ve fiyatının düşmesine neden olarak ihracatı olumsuz etkiler.Fındık Yeşil Kokarcası'na karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce genç böceklerin sayısı kontrol edilmelidir. Gençlerin sayısı yüksekse ilaçlı mücadele yapılmalıdır. İlaçlama için kullanılabilecek ürünler ve dozlar belirli kriterlere göre ayarlanmalıdır.İlaçlama sırasında arıların su kaynaklarına ilaç bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, ilaçlama sonrasında tüm koruyucu önlemler alınmalı ve ilaç ambalajları doğru şekilde imha edilmelidir.Ayrıca, temmuz ayı içinde yabancı ot mücadelesi de dikkate alınmalı ve ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Analiz için yaprak ve toprak örnekleri belirli dönemlerde alınmalıdır.
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun bölgesinde görülen, çiftçinin mahsullerine zarar veren fındık Kokarca böceğini TBMM'ne taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın soruları şu şekilde:
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun bölgesinde görülen, çiftçinin mahsullerine zarar veren fındık Kokarca böceğini TBMM'ne taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.Samsun Milletvekili Erhan Usta'nın soruları şu şekilde:
- Kahverengi kokarca türü yurdumuzda ilk kez tespit edildiğinde, yayılması ve yok edilmesi adına hangi önlemler alınmıştır?
- Önlemler alınmışsa hangi tarihten itibaren alınmıştır?
- Kahverengi kokarcanın fındık üretimine verdiği zarar ne kadardır?
- Bu zararın Türkiye ekonomisine etkisi ne kadardır?
- Kahverengi kokarcanın fındık üreticilerine verdiği zararın boyutuna ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
- Şayet bu tip bir çalışma yapıldıysa fındık üreticilerimizin zararı karşılanmış mıdır? Zararlar karşılandıysa bu rakam ne kadardır?
- Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında ne tip çalışmalar yapılmaktadır? Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz kokarca ile mücadele hususunda bilgilendirilmekte midir? Bu bilgilendirmenin kapsamı nedir?
- Kahverengi kokarca isimli türün yurdumuzda görüldüğü yıl olan 2017 senesinden beri bu zararlı türün ve iktidarın uyguladığı yanlış politikaların sonucu olarak fındık üretimi ve ihracatı yıllara göre düşüş göstermiş midir?
- Düşüş gösterdiyse bu oran kaçtır?