25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla HAK-İŞ Konfederasyonu, Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı olarak meydanlarda toplandı. Samsun’da yapılan açıklamada, kadına yönelik şiddetin, çocukların, hayvanların ve tüm canlıların maruz kaldığı zulmün son bulması için güçlü bir çağrı yapıldı.HAK-İŞ Konfederasyonu, Filistinli kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan kadınların sesi olmak amacıyla tüm üyeleriyle dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Meydanlarda yapılan açıklamalarda, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğu ifade edilirken, HAK-İŞ’in bu konuda öncü bir rol oynayacağı belirtildi.
“Kadına yönelik şiddet, bir insanlık suçudur. Şiddet ne yazık ki en fazla kadınları hedef almaktadır. Ülkemizde son beş yılda 1.585 kadın katledilmiş, sadece 2024’ün ilk 10 ayında 357 kadın öldürülmüştür. Bu tablo, kadın erkek dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.”
“Kadına yönelik şiddet bir acizliktir. Kadınların çalışma hayatında ve toplumsal hayatta karşılaştığı her türlü ayrımcılığa karşı birlikte mücadele edeceğiz. HAK-İŞ çatısı altında birlik ve dayanışma ruhunu büyütmeye devam edeceğiz.”
“Kadına Yönelik Şiddetin Son Bulmasını İstiyoruz”
HAK-İŞ tarafından yapılan açıklamada, kadın cinayetlerine, eşitsizliğe, ayrımcılığa ve güvencesizliğe karşı verilen mücadelede kararlılık vurgulandı. HAK-İŞ açıklamasında, şiddetin sadece fiziksel değil; cinsel, psikolojik, siber, ekonomik ve ısrarlı takip gibi birçok farklı türde ortaya çıktığına dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:“Kadına yönelik şiddet, bir insanlık suçudur. Şiddet ne yazık ki en fazla kadınları hedef almaktadır. Ülkemizde son beş yılda 1.585 kadın katledilmiş, sadece 2024’ün ilk 10 ayında 357 kadın öldürülmüştür. Bu tablo, kadın erkek dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.”
Filistin’de Kadın ve Çocuklar Soykırıma Uğruyor
HAK-İŞ, Gazze’de yaşanan insanlık dramına da geniş yer ayırarak, İsrail’in uyguladığı sistematik şiddeti kınadı. Açıklamada, son bir yılda Gazze’de 18 bin çocuk, 12 bin kadının katledildiği ve toplamda 45 bin insanın hayatını kaybettiği hatırlatıldı. HAK-İŞ yetkilileri, “Dünya suskun kalsa da HAK-İŞ susmayacak” diyerek uluslararası kuruluşlara şu çağrıda bulundu:- İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı hakkında verilen tutuklama kararının uygulanması,
- İsrail yöneticilerinin uluslararası savaş suçları mahkemelerinde yargılanması,
- ABD’nin bölgeden çekilmesi ve İsrail’in katliamlarına destek veren ülkelere yaptırım uygulanması.
Kadına Şiddet Çalışma Hayatında da Var
Kadınların yalnızca toplumsal hayatta değil, çalışma hayatında da şiddetin farklı türlerine maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, sendikal örgütlenme ve güvenli iş ortamları oluşturulmasının önemi vurgulandı. HAK-İŞ, kadınların çalışma hayatındaki sorunlarına çözüm önerileri sundu:- Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi,
- ILO’nun C190 sözleşmesinin Türkiye tarafından onaylanması,
- İşyerlerinde “Şiddete sıfır tolerans” politikasının uygulanması,
- Kadın ve aile dostu işyerlerinin teşvik edilmesi,
- Çalışma hayatında şiddeti izleme ve önleme komitesi kurulması,
- Kadınların istihdamını artıracak politikaların hayata geçirilmesi.
“Kadına Şiddet Acizliktir”
HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım’da meydanlarda toplanan kadın ve erkek üyeleriyle birlikte şu mesajı paylaştı:“Kadına yönelik şiddet bir acizliktir. Kadınların çalışma hayatında ve toplumsal hayatta karşılaştığı her türlü ayrımcılığa karşı birlikte mücadele edeceğiz. HAK-İŞ çatısı altında birlik ve dayanışma ruhunu büyütmeye devam edeceğiz.”
Şiddetin Önlenmesi İçin Talepler
HAK-İŞ, şiddetin önlenmesi için hükümetten ve ilgili kurumlardan taleplerini sıraladı:- Sendikal örgütlenmenin yaygınlaştırılması,
- ILO C190 sözleşmesinin onaylanması,
- İşyerlerinde “Şiddete sıfır tolerans” politikasının uygulanması,
- Kadın ve aile dostu işyerlerinin teşvik edilmesi,
- Çalışma hayatında şiddeti izleme ve önleme komitesi kurulması,
- Kadınlara yönelik şiddeti önlemek için caydırıcı tedbirlerin artırılması,
- Çalışanların, şiddet nedeniyle hak kaybına uğramamaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması.