Türkiye’de kadın girişimciliğini desteklemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 2020–2025 dönemini kapsayan faaliyetlerinin sosyal etkisini kamuoyuyla paylaştı.
‘Yatırımın Sosyal Getirisi Etki ve Kalitatif Araştırma Raporu’ sonuçlarına göre KAGİDER’in projelerinde yapılan her 1 TL’lik yatırım, paydaşlar için 4,80 TL değerinde sosyal fayda oluşturdu.
1 TL’lik Yatırıma 4,80 TL Sosyal Getiri
Dünyada yaygın olarak kullanılan ‘Yatırımın Sosyal Getirisi’ (SROI) yöntemiyle hazırlanan rapor, derneğin son 5 yıldaki toplumsal fayda kapasitesini somut verilerle ortaya koydu. Araştırma sonuçları, yürütülen projelerin kadınların profesyonel, sosyal ve duygusal yaşamlarında kalıcı dönüşümler yarattığını gösterdi.
KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
‘KAGİDER projelerinde yapılan her 1 TL’lik yatırım, paydaşlar için 4,80 TL değerinde sosyal fayda oluşturdu. Çarpan etkimizi Anadolu’nun her köşesine yayarak büyütmeye devam edeceğiz.’

Kadın Girişimciliğinde Çarpan Etkisi
Raporda, KAGİDER’in yalnızca ekonomik değil; aynı zamanda sosyal ve psikolojik güçlenme alanlarında da önemli katkılar sunduğu vurgulandı. Kadınların iş gücüne katılımı, girişimcilik kapasitelerinin artırılması ve eşitlik temelli farkındalığın güçlendirilmesi, ölçülen temel çıktılar arasında yer aldı.
KAGİDER’in açıkladığı 5 yıllık sosyal etki karnesi, sivil toplum projelerinin ekonomik karşılığının ötesinde toplumsal dönüşüm kapasitesine de işaret etti.
Tahmini okuma süresi: 1 dakika.
Yorumlar
Kalan Karakter: