Karadeniz’in yalnızca bir coğrafi alan değil, aynı zamanda milyonlarca insanın geçim kaynağı ve zengin bir ekosistem olduğunu vurgulayan Hüseyin Kurt, denize yönelik planlanan atık bertaraf yöntemlerinin uzun vadeli etkilerinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle balıkçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Samsun’un bu süreçten doğrudan etkilenebileceğini belirten Kurt, Karadeniz’in ekolojik dengesinin hassas yapısına dikkat çekti.
‘Karadeniz Bir Endüstriyel Bertaraf Alanı Değildir’
Kurt, sanayi atıklarının boru hatları aracılığıyla denizin derin bölgelerine bırakılmasının teknik bir çözüm olarak sunulduğunu ancak bu yaklaşımın ekosistem üzerindeki etkilerinin net şekilde ortaya konulması gerektiğini dile getirdi. Karadeniz’in dip ekosisteminde yer alan plankton zincirinin balık popülasyonlarının sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşıdığına işaret eden Kurt, olası zararların zaman içinde balıkçılık faaliyetlerine yansıyabileceğini belirtti.
Tekkeköy’deki Atık Alanı Tartışması
Samsun Tekkeköy’de denize yakın konumda bulunan geniş ölçekli atık depolama alanına da değinen Kurt, söz konusu alanın büyüklüğü ve konumu nedeniyle çevresel risklerin bağımsız bilimsel çalışmalarla incelenmesi gerektiğini ifade etti. Yeraltı sularına olası sızıntı, ağır metal birikimi ve hava yoluyla taşınan partiküllerin etkileri gibi konuların detaylı şekilde araştırılmasının önemine vurgu yaptı.
Marmara Örneği Hatırlatıldı
Karadeniz için alınacak kararların uzun vadeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Kurt, Marmara Denizi’nde yaşanan çevresel sorunların benzer yaklaşımların sonuçlarını ortaya koyduğunu ifade etti. Deniz ekosistemlerinin korunmasının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirten Kurt, Karadeniz’in Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından biri olduğunun altını çizdi.

Karadeniz’in geleceğini ilgilendiren bu tür projelerde bilimsel verilerin ve kamuoyunun hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Kurt, alınacak kararların gelecek kuşakları doğrudan etkileyeceğini vurguladı.
📌 Yazının tamamı için:
👉 https://www.kapsamhaber.com/yazarlar/huseyin-kurt/karadenizi-atik-cukuru-yapmak/94748
Yorumlar
Kalan Karakter: