DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, İran ve Mısır’dan yapılan marul ithalatı nedeniyle Tarsuslu üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek, ithalat politikasına sert tepki gösterdi.
“Bağ Bahçeciliği de Öldürmek mi İstiyorsunuz?”
Tarsuslu çiftçilerin, marul ithalatı yüzünden ürünlerini maliyetine dahi satamadığını vurgulayan Ekmen, “Pamuk ve buğday ithalatıyla çiftçiliği bitirdiniz, şimdi de marul ithalatıyla bağ bahçeciliği mi öldürmek istiyorsunuz?” dedi.“Çiftçiye Destek Yerine İthalata Yönelmek Hata”
İran’dan ithal edilen ve yerli marulun altında fiyatla satılan ürünlerin Tarsuslu çiftçiyi mağdur ettiğini ifade eden Ekmen, “Çiftçinin gübresi, mazotu, elektriği pahalı, destekler yetersiz. Yanlış ithalat politikalarıyla çiftçiyi tarımdan koparıyorsunuz, ardından da fahiş fiyatların suçlusunu arıyorsunuz” diyerek hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.“Gıda Enflasyonu Yerli Üretimle Azaltılır”
Ekmen, gıda enflasyonunun ithalatla değil, çiftçiye sağlanacak desteklerle çözülebileceğini belirtti: “Tarsuslu çiftçi, atadan kalan üretim kültürünü sürdürebilmek için mücadele ediyor. Ancak ithalat politikaları yüzünden bu miras tehlikede.”Ekmen, çiftçinin maliyetlerini azaltacak ve tarımsal üretimi destekleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ithalat yerine yerli üretime öncelik verilmesi çağrısında bulundu.