Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 KPSS puanına göre 20 bin sözleşmeli öğretmen istihdamı kapsamında, 20 ilde oluşturulan 245 komisyon tarafından sözlü sınavlar yapılırken, bazı illerde KPSS puanının cüz’i bir puanla yuvarlanması veya ek +5, +7, +10 gibi yüksek puanların verilmesi nedeniyle uygulamada farklılıklar ortaya çıktı. Bu durum, KPSS puanına göre kontenjan içinde yer alan bazı adayların, sözlü sınav başarı puanları nedeniyle kontenjan dışında kalmasına yol açtı ve kamuoyunda mağduriyet yaratmaya başladı.
Türk Eğitim Sen, mülakat mağduru olan öğretmen adaylarına hukuki destek sağlayarak açılan davalarda, Ankara 19. İdare Mahkemesi'nin 2024/1772 E. sayılı ve 05.02.2025 tarihli kararıyla sözlü sınav puanına yapılan itirazın reddine dair işlemlerin yürütülmesinin durdurulduğunu açıkladı. Açılan davalarda, sözlü sınavların objektif ve usule uygun gerçekleşmediğine dair birçok durum tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, yargıya başvuran adayların mağdur edilmeyeceğini belirtmiş olsa da, mağdur olan adayların bir kısmı yargı yoluna başvurmamış durumda.
Türk Eğitim Sen, Cumhurbaşkanlığı Makamına gönderdiği yazıda, mülakat mağduru olan tüm öğretmen adaylarının yargı yoluna başvurmuş olup olmamasına bakılmaksızın, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak ek atama yoluyla mağduriyetlerinin giderilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Yazıda, toplum vicdanını zedeleyen bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması ve mağduriyetlerin giderilmesi yönünde inisiyatif kullanılması talep edildi.