Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde sayıları 1 milyonu aşan motokuryelerle ilgili yeni düzenlemeye dair önemli açıklamalarda bulundu. Geçen yıl başlatılan çalışmalar kapsamında hazırlanan yönetmelik taslağının son aşamaya geldiğini belirten Bakan Uraloğlu, sektörde çalışan motokuryelerin karşılaştığı sorunları çözmeyi hedefleyen önemli düzenlemelerin getirileceğini söyledi. Bu kapsamda taşıma süresi taahhüdü kaldırılacak, araçlar için yaş sınırı getirilecek ve motokuryeler için yeni güvenlik önlemleri uygulanacak.
Hız Baskısı Kalkıyor: Taşıma Süresi Taahhüdü Kaldırılıyor
Motokuryelere yönelik en önemli düzenlemelerden biri, taşıma süresi taahhüdüne ilişkin olacak.
Yeni düzenleme ile birlikte
Motokurye işletmecileri, teslim aldıkları gönderi için "30 dakika" gibi belirli bir zaman taahhüdünde bulunamayacaklar. Bakan Uraloğlu, "Bu düzenleme ile motokuryeler gönderilerini yetiştirmek için aşırı hız yapmak zorunda kalmayacaklar. Kuryeler, gönderiyi 'makul bir sürede' teslim etmekle yükümlü olacaklar. Bu sayede yaşanan trafik kazalarının sayısında ciddi bir düşüş yaşanmasını bekliyoruz," dedi.Bu düzenleme ile birlikte, kuryelerin aşırı hız yaparak kendi hayatlarını ve diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Özellikle büyük şehirlerde yoğun trafik ve sıkışıklık nedeniyle kuryelerin daha fazla risk aldıkları biliniyor. Yeni kuralla, kuryelerin hız yaparak kaza yapma riskleri azaltılacak ve hem motokuryeler hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği artırılacak.
Araçlarda Yaş Sınırı Geliyor: Motosikletler ve Arabalar İçin Üst Yaş Limiti
Düzenlemede motokuryelerin kullandığı araçlara yaş sınırı getiriliyor. Bakan Uraloğlu’nun açıkladığı yönetmelik taslağına göre, kullanılacak motosikletler 10 yaşından, otomobiller ise 20 yaşından büyük olamayacak. Bu kural, hem motorların ve arabaların güvenlik standartlarına uygun olmasını hem de çevreye zarar vermeyecek şekilde daha az karbon salınımı yapmalarını sağlamayı amaçlıyor.Ayrıca, motokurye işletmecilerinin kullandıkları araçların düzenli olarak muayene ve sigortalarının yapılması zorunlu hale gelecek. Bu şekilde sektörde daha güvenli ve kaliteli hizmet verilmesi sağlanacak. Ulaştırma Bakanlığı, bu düzenleme ile birlikte sektör içindeki denetimleri artırmayı ve standartları yükseltmeyi hedefliyor.
Kurye Hizmeti İçin Yetki Belgesi Şartı
Yeni yönetmelik taslağında, motokuryelik yapabilmek için yetki belgesi alma zorunluluğu getirilecek. Bu sayede herkesin motokuryelik yapmasının önüne geçilecek ve sektörde sadece yetkin kişilerin çalışması sağlanacak. Yetki belgesi olmayan kişiler veya şirketler kurye hizmeti sunamayacak. Bu da sektördeki kayıt dışılığın önlenmesine katkıda bulunacak.Yetki belgelerine kaydedilecek motosiklet ve mopedlerin 10 yaşından büyük olamayacağı gibi, kamyonet ve otomobiller de en fazla 20 yaşında olabilecek. Küçük çaplı işletmeciler için yetki belgesi almak isteyenlere, ilk 60 gün içinde başvurmaları halinde yüzde 95 indirim uygulanacak. Daha sonra başvuranlar için ise bu indirim yüzde 85 olacak.
Bahşiş Gelirleri Vergilendirilmeyecek
Son günlerde gündemde olan motokuryelerin bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, şu anda böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirtti. Uraloğlu, "Bahşişlerin vergilendirilmesi ile ilgili Bakanlığımızın şu an için bir çalışması yok. Bahşişler, motokuryelerin gelirlerine ek bir katkı sağlıyor ve bunu vergilendirmek gibi bir düzenleme düşünülmüyor," dedi. Bu açıklama, motokuryeler için olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.
Güvenlik Önlemleri ve Koruyucu Ekipman Zorunluluğu
Bakanlık, yeni düzenleme ile birlikte motokuryelerin güvenliğine de büyük önem veriyor. Kuryelerin koruyucu ekipman kullanmaları zorunlu hale getirilecek ve bu ekipmanlar arasında reflektif yelek de yer alacak. Reflektif yeleklerin üzerinde "KURYE" ibaresi yer alacak, böylece hem kuryelerin fark edilmesi kolaylaşacak hem de güvenlikleri artırılacak.Kurye işletmecileri, çalışanlarına koruyucu ekipman temin etmekle yükümlü olacak. Ayrıca, kuryeler taşıdıkları gönderilerin hasara uğramamasından sorumlu olacaklar ve çevre ile insan sağlığını koruma amacıyla gerekli tedbirleri almak zorunda kalacaklar. Kuryeler, kişisel verilerin korunması konusunda da hassas davranacak ve gönderici ile alıcının bilgilerini gizli tutacaklar.
Faaliyet Alanları ve Taşınacak Ürünlerin Belirlenmesi
Yeni düzenlemede, kurye işletmecilerinin hangi alanlarda faaliyet gösterebileceği ve taşıyabilecekleri ürünler de netleştirildi. Küçük çaplı kurye işletmecileri, sadece kendi illerinde veya komşu iller arasında çalışabilecek. Büyük çaplı kurye işletmecileri ise ülke genelinde hizmet verebilecek. Kurye işletmecileri, tek parçada en fazla 20 kilogram ağırlığında veya 100 desimetreküp hacminde olan, kargo niteliği taşımayan eşyaları taşıyabilecekler.Alıcısına teslim edilemeyen gönderiler, aynı süre içinde gönderen kişi ya da kuruma geri götürülecek. Ayrıca, küçük çaplı kurye işletmecileri sadece kendi illerinde veya komşu iller arasında, büyük çaplı kurye işletmecileri ise ülkenin her ilinde faaliyet gösterebilecekler.
Güvenli ve Düzenli Bir Sektör Hedefleniyor
Bakan Uraloğlu’nun açıkladığı bu düzenlemeler, motokurye sektöründe çalışanların güvenliğini artırmayı, hizmet kalitesini yükseltmeyi ve sektördeki denetimleri sıkılaştırmayı hedefliyor. Yeni yönetmelik, sektördeki kaza oranlarını düşürmeyi ve hem motokuryeler hem de vatandaşlar için daha güvenli bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlıyor. Motokurye sektörü için getirilen bu düzenlemeler, aynı zamanda kayıt dışılığı önleyerek sektörde daha fazla denetim ve kontrol sağlanmasına da katkıda bulunacak.Kaynak: Kapsamhaber