Arslan Bulut'un 'Muş’ta yağan plastik dolu ve İliç siyanürü!' başlıklı makalesi, doğa kirliliğinin endişe verici boyutlarını gözler önüne seriyor.
Barajlardaki Doluluk Sevindirici Ama Plastik Yağmuru Tehlikesi Büyük
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları, İSKİ'nin verilerine göre yüzde 80.62'ye ulaştı. Ancak yağmurların bereketiyle birlikte gelen plastik yağmuru, çevresel kirliliğin boyutlarını yeniden gündeme getirdi. Yeniçağ Gazetesi yazarı Arslan Bulut'un makalesinde değindiği gibi, Muş'ta yaşanan olay bu sorunun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.Muş'ta dolu yağışı sırasında yağan ve erimeyen cisimler, plastik kirliliğinin atmosferde ne kadar yaygın hale geldiğini gösteriyor. Nimet Tekin isimli vatandaş, “Geçen sabah kalktığımızda evin etrafında doluya benzer cisimleri gördük. Başta dolu sandık ancak dikkatli baktığımızda dolu olmadığını anladık. Çocuklarla beraber toplamaya başladık. Doluya benzer ama yabancı bir cisim. Bunun incelenmesini istiyoruz” dedi.
Havadaki Plastik Kirliliği ve İliç’teki Siyanür Tehdidi
Arslan Bulut'un makalesinde vurguladığı üzere, Muş'ta yaşanan plastik dolu olayının, havadaki plastik partiküllerin yoğunluğundan kaynaklandığı düşünülüyor. İliç'te Fırat'a akan ırmaklara siyanürlü su sızdığı bilinirken, sülfürik asit buharının da havaya salındığı bildiriliyor. Yazar Nihat Genç, 2022'de Erzincan İliç'te Amerikalı madencilerin sülfürik asit havuzlarından bahsetmişti.Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu ise, bu durumun Türkiye'yi zehirlediğini belirterek, Fırat Nehri'ndeki kirliliğin milyonlarca yıl sürecek bir tehdit olduğunu ifade etmişti.
ABD'deki Mikroplastik Araştırmaları
Amerikalı bilim insanlarının araştırmaları da plastik kirliliğinin boyutlarını ortaya koyuyor. Science dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD'de bazı bölgelerde yağmur sularına karışan bin metrik ton mikroplastik tespit edildi. Utah Üniversitesi'nden Janice Brahney, bu durumu "plastik sarmalı" olarak nitelendiriyor ve hemen hemen her örnekte küçük, renkli, parlak plastik kalıntılarının görüldüğünü belirtiyor.
Colorado'daki Plastik Yağmuru
The Independent'te yayınlanan habere göre, ABD'nin Colorado eyaletinde alınan yağmur suyu örneklerinin yüzde 90'ında plastik tespit edildi. Rocky Dağı Ulusal Parkı'nda üç bin metreden fazla yükseklikte alınan örneklerde bile plastik parçalar bulundu.
Plastik Dolu Nereden Geliyor?
Muş’ta yağan plastik dolunun kaynağı İliç’te havaya salınan toz şeklindeki siyanür partikülleri olabilir mi? Rüzgârın etkisiyle bu partiküller Muş’a taşınmış ve plastik dolu olarak yağmış olabilir mi? Bu soruların cevabı, bilimsel araştırmalarla netleştirilmeli.Kaynak: Yeniçağ/Arslan Bulut