Yazar Naim Babüroğlu, Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den bugüne geçen 13 yılı değerlendirdiği makalesinde, Türkiye'nin komşularının değiştiğini ve bu süreçte önemli stratejik ve jeopolitik değişimlerin yaşandığını vurguladı. Babüroğlu, "Türkiye’nin tehlikeli yolculuğu" başlıklı makalesinde, Türkiye'nin Suriye'nin yerini ABD, Rusya ve PYD/PKK ile komşu olarak aldığını belirtti.
Suriye İç Savaşı ve Türkiye'nin Yeni Komşuları
Naim Babüroğlu, Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte Türkiye'nin komşularının değiştiğine dikkat çekerek, "2011'de Türkiye'nin 911 kilometrede komşusu Suriye Arap Cumhuriyeti'ydi. Şimdi ise Türkiye, ABD, Rusya ve sınırda bazı yerlerde PYD/PKK terör örgütüyle komşu durumunda" ifadelerini kullandı. Babüroğlu, Türkiye'de yaklaşık dört milyon Suriyelinin "Geçici Koruma Statüsünde" yaşadığını ve Türkiye'nin dünyanın en fazla göçmenine ev sahipliği yapan ülke konumuna geldiğini belirtti.
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) ve ABD'nin Rolü
Babüroğlu, 20 Mart 2005'te PKK terör örgütü tarafından ABD'nin direktifiyle hazırlanan
Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Sözleşmesi'ni hatırlatarak, bu sözleşmede "Türkiye, İran, Suriye ve Irak'ta tüm Kürtler bir araya gelerek Birleşik bir devlet kuracakları" ifadesinin yer aldığını belirtti. Babüroğlu, "Türkiye, 2011'de Suriye'de başlayan iç savaşta Suriye'yi parçalamak isteyen ABD'yle iş birliği yaptı, Suriyeli muhalifleri destekledi. Böylece, ABD'nin hedefinin Suriye ayağı da tamamlanmış oldu" dedi.
Osmanlılaşma ve Atatürk'ten Uzaklaşma
Babüroğlu, ABD'li Profesör Noam Chomsky'nin "Kader Üçgeni" adlı kitabında yer alan bir rapora değinerek, Osmanlılaştırma politikalarının Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırıp Orta Doğu'ya yaklaştırdığını ifade etti. Babüroğlu, "Son 20 yıldır baş gösteren Osmanlı sevdası ve modası, Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i saf dışı bırakma girişimleri, laiklikten uzaklaşma adımları Türkiye’yi Orta Doğu’ya yaklaştırırken Batı’dan uzaklaştırmadı mı?" dedi.
Graham Fuller ve Samuel Huntington'ın Görüşleri
Makalesinde ABD Merkezî İstihbarat Örgütü (CIA) Orta Doğu Direktörü Graham Fuller ve ABD'li siyaset bilimci Samuel Huntington'ın görüşlerine yer veren Babüroğlu, Türkiye'nin Atatürk'ten ve Kemalizm'den uzaklaştığını ve bu durumun Türkiye'nin geri gitmesine neden olduğunu belirtti. Babüroğlu, "Huntington’ın modeliyle Türkiye de diğer Müslüman ülkelere bezemeye başladı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Göçmen Sorunu ve Geleceği
Babüroğlu, AB ile yapılan "Geri Kabul Anlaşması" ile Türkiye'nin dünyanın en fazla göçmenine ev sahipliği yapan ülke konumuna getirildiğini belirtti. Ayrıca, Suriye'de PYD/PKK terör örgütünün ABD'nin desteğiyle işgal ettiği bölgelerde seçim yapma planının Türkiye'yi bölecek "Yüzyılın Projesi"nin bir parçası olduğunu vurguladı. Babüroğlu, "Parçalanan ülkelerden sonra en zararlı çıkan ülke Türkiye oldu" dedi.
Kaynak
Naim Babüroğlu'nun "Türkiye’nin tehlikeli yolculuğu" başlıklı makalesini okumak için
tıklayınız.