Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nigar Allahverdiyeva, rahim ağzı kanseri taramasının, rahim ağzı hücrelerinde kansere yol açabilecek değişiklikleri erken dönemde tespit edebileceğini belirtti. Bu sayede düşük dereceli değişikliklerin yakından takip edilip kansere dönüşmeden tedavi edilebileceğini ifade etti.
"Rahim Ağzı Kanserine HPV Neden Olur"
Op. Dr. Allahverdiyeva, rahim ağzı kanserine çoğunlukla insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonunun neden olduğunu ve tarama testlerinde bu virüsün de tespit edilebileceğini belirtti. "HPV, rahim ağzı hücrelerine yerleşir ve kansere yol açabilecek değişikliklere neden olabilir. Bazı HPV tipleri sadece rahim ağzı kanserine değil, aynı zamanda vulva, vajen, penis, anüs ve boğaz kanserine de yol açabilir" diye ekledi."Bazı HPV Enfeksiyonları Kalıcı Olabilir"
HPV’nin cinsel yolla bulaştığını ve çoğu insanda bağışıklık sistemi sayesinde kendiliğinden iyileştiğini ifade eden Allahverdiyeva, bazen HPV enfeksiyonunun kalıcı olabileceğini ve kansere yol açabilecek yüksek riskli değişikliklere neden olabileceğini vurguladı:"Vücut enfeksiyonla başa çıkamazsa ve HPV enfeksiyonu uzun süre devam ederse, bu kalıcı enfeksiyon kansere dönüşme riski taşır."Rahim Ağzı Kanseri Taramasında Yapılan Testler
Rahim ağzı hücrelerindeki yüksek dereceli değişikliklerin kansere dönüşmesinin 3 ila 7 yıl sürebileceğini belirten Op. Dr. Allahverdiyeva, "Rahim ağzı kanseri taraması bu değişiklikleri kansere dönüşmeden önce tespit eder. Düşük dereceli değişiklikler yakından takip edilirken, yüksek dereceli değişikliklerde tedaviler uygulanır" dedi. Taramanın Pap testi ve HPV testiyle yapıldığını belirten doktor, her iki testin rahim ağzından sürüntü örneği alınarak yapıldığını ifade etti."Rahim Ağzı Kanseri Taraması Kadın Sağlığı Takibinin Önemli Bir Parçasıdır"
Rahim ağzı kanseri taramasının 21 yaşından itibaren yapılması gerektiğini belirten Allahverdiyeva, yaşa ve sağlık geçmişine göre tarama sıklığının değiştiğini söyledi. 21-29 yaş arası kadınların her 3 yılda bir Pap testi yaptırması gerektiğini, 30-65 yaş arası kadınların ise her 5 yılda bir HPV testi ve Pap testi beraber veya sadece Pap testi yaptırabileceğini belirtti."Anormal Bir Sonuç Kanser Anlamına Gelmez"
Op. Dr. Allahverdiyeva, tarama sonuçlarının anormal çıkmasının her zaman kanser anlamına gelmediğini, bu değişikliklerin kendi kendine normale dönebileceğini vurguladı. "Anormal bir tarama sonucunda ek testler yapılmalı ve eğer yüksek dereceli değişiklikler mevcutsa cerrahi tedaviler uygulanmalıdır" dedi.Son olarak Allahverdiyeva, rahim ağzı kanseri taramasının hayat kurtardığını hatırlatarak, kadınların bu taramaları aksatmamaları gerektiğini belirtti.