2 Aralık 1884 tarihinde Evlâd-ı Fâtihân diyârı Üsküp’te doğan Yahya Kemâl Beyatlı, tıpkı, Mehmet Âkif gibi, Ali Fuat Başgil gibi, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul, Necip Fâzıl, Orhan Şâik Gökyay, Peyami Safa gibi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e köprü kuran büyük şâir ve fikir adamlarımızdan biridir.
Doğumunun 140. Yılı olan 2 Aralık 2024 tarihinde, O’nu, OMÜ Em. Öğretim Görevlisi Şâir ve Yazar M. Halistin Kukul’un bir makalesiyle anıyoruz.
Kukul; Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan Millî Kültür Dergisi’nin Aralık 1987 tarihli 59’uncu sayısında yayınladığı (Yahya Kemâl’in Şiirlerinde Vatan ve Millet Mefhûmlarının “Târih Şuûru” İle Kaynaşması) başlıklı makalesini bizimle paylaştı.
Geniş muhtevalı bu makalede, Kukul; sırayla, “vatan”, “millet” ve “târih şuûru”nun ne olduğu hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra, bunların, birbirleriyle irtibatlarını, aralarındaki sıkı münâsebetleri ve bizim millî kültür değerlerimiz açısından önemine dikkat çekmektedir.
Bu makalenin, bilhassa, üniversiteli gençler için çok lüzumlu bilgilerle dolu olduğunu da ifade ederek; bugün yaşadığımız hâdiselere de ışık tutacak olan, Türk milleti, Türk dili, Türk tarihi, Türk kültürü ve bunlara bağlı olarak da, vatanın yâni uğruna kan dökülen coğrafyanın ve Türk bayrağının ne kadar büyük değerlere şahitlik ettiklerinin izahını da, onda, bulabilmekteyiz.