Samsun Tabip Odası öncülüğünde sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyerek Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. Eylemde, sağlık çalışanlarının yaşadığı hak kayıpları ve çalışma koşullarındaki zorluklar gündeme getirildi.
"Hastalarımız tedavilerimizle sağlıklı olduysa neden bize başvursunlar? Ancak bu durumda bile gelirimizin düşürülmesi, akıl dışıdır."
"Haklıyız, Kararlıyız!"
CHP Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Murat Erkan’ın da destek verdiği eylemde, Samsun Tabip Odası Başkanı ve SAHED Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu basın açıklamasını okudu. Açıklamada, "Haklıyız, Kararlıyız! Yarattığınız sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz" ifadeleri dikkat çekti.Sağlık çalışanları, mevcut yönetmeliklerin halk sağlığını ve meslek onurunu tehdit ettiğini belirterek şu taleplerde bulundu:- Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi,
- Sağlık çalışanlarının sözleşmelerinin puanlama sistemi üzerinden feshedilmesine son verilmesi,
- Aile Sağlığı Merkezi (ASM) giderlerinin devlet tarafından karşılanması,
- Sağlıkta şiddeti önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması.
"Reçetelerimiz Baskı Altında"
Dr. Gökhan Demircioğlu, basın açıklamasında, yönetmeliklerin sağlık çalışanlarının işlerini yapmasını zorlaştırdığını belirtti: "Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastalarını tedavi ettiği için sağlık çalışanlarının gelirinin azaltılması hangi mantığa sığar?"Demircioğlu, hastaların ASM’lere başvurmaması durumunda da sağlık çalışanlarının gelirlerinin kesildiğini ifade etti:"Hastalarımız tedavilerimizle sağlıklı olduysa neden bize başvursunlar? Ancak bu durumda bile gelirimizin düşürülmesi, akıl dışıdır."
"ASM’ler Ticarethane Değildir"
Sağlık çalışanları, ASM giderlerinin büyük ölçüde aile hekimlerinin üzerine yıkıldığını belirtti. ASM’lerin ticarethane gibi görülmesine tepki gösteren sağlık çalışanları, "Biz hekimiz, esnaf değiliz. Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz" dedi.Açıklamada, ASM’lerde çalışan hemşire ve ebelerin de ciddi maddi kayıplar yaşadığı vurgulandı: "Hemşire ve ebelerin maaşları, ilçe sağlık müdürlüklerinde çalışanların çok altına inmiş durumda. Bu durum toplu istifalara neden oluyor.""Performans Sistemi Meslek Onurumuzu Zedeliyor"
Sağlık çalışanları, puanlama sistemiyle işlerine son verilme tehdidi altında olduklarını belirtti: "Hekimlerin performansı puanlama sistemiyle değerlendiriliyor. 70 puanın altında kalırsak sözleşmelerimiz feshediliyor. Bu durum meslek bağımsızlığını ve onurumuzu zedeliyor."Sağlık çalışanları, "Hastalık Yönetim Platformu (HYP)" adı verilen sistemin veri toplama memurluğuna dönüştüğünü ve hastaya hiçbir fayda sağlamadığını da dile getirdi.Sağlık Bakanlığı’na Tepki
Eylemde, Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamağı güçlendirmek yerine, sağlık çalışanlarını zorlayan uygulamalara imza attığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ASM çalışanlarına yönelik cezalarla eylemlerimizi engellemeye çalışıyorlar. Ancak biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı, sağlık sistemini sorunlar yumağı haline getirdi."Sağlık Emekçilerinin Talepleri
Sağlık çalışanları, halk sağlığını ve kendi meslek onurlarını korumak için şu taleplerini dile getirdi:- Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziksel ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı.
- ASM başına düşen nüfus 2.000’i aşmamalı.
- Güvencesiz ve kadrosuz istihdam son bulmalı.
- Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak tek kalem maaş ödenmeli.
- Sağlıkta şiddeti önleyecek etkili yasalar çıkarılmalı.