Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2025 bütçesiyle ilgili söz alarak, geçen yıl verilen 950 antrenör alımı sözünün yerine getirilmediğini ifade etti. Karaman, amatör sporcuların tesis ve kaynak yetersizliği nedeniyle gereken desteği alamadığını ve başarıya ulaşma yolunda büyük zorluklarla mücadele ettiğini belirterek, “Gerek sporcuların, gerek antrenörlerin, gerek spor emekçilerinin çağrıları duymazdan gelinmemelidir. Daha geçen yıl, hatta tam tarihini vereyim Sayın Bakanım, 19 Aralık 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığınız konuşmada 950 antrenör alımı için söz vermiştiniz ve o gün, o toplantıda en çok alkışı da siz almıştınız. Nerede bu sözün karşılığı? Sayın Bakan, siz devleti temsil ediyorsunuz; sizi sözünüzü yerine getirmeye davet ediyorum,” dedi.
Uyuşturucuyla Mücadelede Bütçe Yetersiz
Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede 2025 yılı bütçesinden yalnızca binde 2 oranında pay ayrıldığını belirten Karaman, bu miktarın yetersizliğine dikkat çekerek, ayrılan bütçeyi “çiklet parası” olarak nitelendirdi. Karaman, “Bütçede az pay ayrıldı diye bağımlılık azaldı algısı yapmıyorsunuz inşallah. Uluslararası raporlara göre Türkiye’de metamfetamin gibi tehlikeli maddelerin kullanımında ciddi bir yükseliş var; ancak bu konuya ayrılan sembolik bütçe âdeta bir çiklet parası gibidir. Bu tablo, üzülerek söylüyorum ki gençlerimizi uyuşturucudan koruyacak kampanyaların, rehabilitasyon hizmetlerinin yetersizliğini ve Hükûmetin bu konudaki kayıtsızlığını gözler önüne sermektedir,” ifadelerini kullandı.Karaman, bağımlılıkla mücadelede en etkili araçlardan birinin spor olduğuna dikkat çekerek, “Bağımlılıkla mücadele için en önemli silahımız spor iken spor yalnızca futbol veya basketbol gibi popüler branşlarla sınırlı olmamalıdır. Bakanlık amatör branşları desteklemek için yeterli adımı atmamakta, sporun daha geniş kitlelere ulaşmasına engel olmaktadır. Hükûmetin profesyonel branşlara yaptığı yatırım elbette önemlidir; ancak olimpiyatlarda ülkemizi başarıyla temsil eden sporcuların çoğunun amatör branşlarda yetiştiğini de unutmayalım,” dedi.
Gençlik Programlarına Yetersiz Bütçe Ayrılması
Gençlik programlarına bütçeden yalnızca yüzde 5’in altında bir pay ayrılmasına tepki gösteren Karaman, “Türkiye’de 15-24 yaş arası genç işsizlik oranı yüzde 20’ye yaklaşmışken, gençler eğitimde, iş bulmada ve sosyal hayata katılımda zorluk çekerken, bütçenin yalnızca yüzde 5’lik kısmını gençler için ayırarak gençlerimize ‘Ancak hayal kurun’ demiş olmuyor muyuz? Gençler, işsizlikle, düşük ücretlerle ve sosyal imkânsızlıklardan yoksunlukla nasıl bir hayat kursunlar?” diye sordu.
Bütçede Net Bir Yol Haritası Eksikliği
Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesindeki 178 milyar TL’lik cari transferlerin 154 milyarının "hazine yardımları" adı altında belirsiz bir şekilde ayrıldığına dikkat çeken Karaman, “Bu kadar büyük bir kaynağın nasıl harcanacağı konusunda net bir planın olmaması, bütçenin âdeta çalakalem yapıldığı izlenimini yaratmaktadır. Bu büyüklükte bir kaynak, detaylı bir planlama ve şeffaf bir harcama programı gerektirirken Bakanlık bu konuda net bir yol haritası sunmamaktadır. Bu durumda, bu yardımların gerçekten ihtiyaç duyulan projelere mi, yoksa başka alanlara mı yönlendirileceği meçhuldür,” şeklinde konuştu.
Gençlere Teşvik Sağlamak Gerekiyor
Gençlerin iş bulamama sorununun artık kronik bir hâl aldığını vurgulayan Karaman, “Genç işsizlik oranı yüzde 20 seviyesine yaklaşmış durumda ve bu oran OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyelerde yer almaktadır. Gençlerimiz eğitim alarak geleceklerini inşa etmeye çalışırken bu kadar yüksek işsizlik oranları karşısında hayal kırıklığı yaşamaktadırlar,” dedi.Karaman, gençlerin köylerde tarım alanında istihdam edilmesine yönelik projelere de değinerek, “Genç Çiftçi Projesi’ni destekliyoruz Sayın Bakanım, ancak buna da sadece eğitim vermek yetmez, teşvik edilmesi lazım. Bütçede bunun için bir kalem göremedik. Eğitimlerin devamında sürdürülebilir tarım için gençleri hibeyle desteklemeyi düşünüyor musunuz? Bakınız, köyde çiftçilik yapacak insanların yaşı 60’ın üstünde. Eğer gençlere asgari ücret vererek köylerde, tarımda istihdam etmeyi sağlarsanız gençler köylere dönecektir diye umut ediyoruz,” şeklinde konuştu.