Sinan Oğan, 14 Mayıs seçim gecesinin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. ATA İttifakı bünyesinde Cumhurbaşkanlığı için bağımsız aday olarak yarışan Oğan, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 5'inin üzerinde oy aldı. İkinci tura geçeceğini belirten Oğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin anahtarını ellerinde tuttuklarını iddia etti.
Oğan, Fox TV'de canlı yayında daha önce "Bu seçimde HDP ve HÜDAPAR belirleyici olmayacak, Türk milliyetçileri olacak" dediklerini hatırlattı.
Seçimler öncesinde Sinan Oğan, ikinci tur stratejilerini açıkladığı bir programa katılarak taleplerinin olacağını belirtmişti. Oğan, 11 Mayıs'ta gazeteci Bahar Feyzan'ın YouTube kanalına verdiği röportajda, "Masada oturduğumuz taraflarla taleplerimizi görüşeceğiz. Tabii ki, ücretsiz ortak olmayacağız. Bakanlıklar gibi taleplerimiz olacak" dedi. Sinan Oğan da ikinci turun sonucunu belirleyeceklerini iddia ederek, destekleyecekleri aday konusunda tabanlarıyla istişarelerde bulunacaklarını açıkladı.
Sinan Oğan, Eylül 2022'de sosyal medya hesabından "Türk milliyetçilerinin bağımsız cumhurbaşkanı adayı" olarak adaylığını açıklamıştı.
Sinan Oğan, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) iki kez ihraç edildi. Cumhurbaşkanlığına bağımsız aday olan Sinan Oğan, 2006 yılından bu yana Devlet Bahçeli için dış politika ve güvenlik konularında raporlar hazırladı. 2011 yılında MHP Iğdır Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. MHP'nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde önemli bir oy kaybı yaşamasının ardından parti liderliğine aday olacağını açıkladı. Sinan Oğan'ın 2015 Haziran seçimlerinden sonra attığı "MHP seçim barajının altına düşebilir" tweeti Bahçeli'yi kızdırmıştı. Bahçeli, Oğan'ın partiden ihraç edilmesini talep etmiş, ancak Iğdır İl Disiplin Kurulu Bahçeli'nin talebini yerine getirmemiş ve ihraç etmemiştir. Buna cevaben, MHP Genel Başkanı, Oğan'ın partiden ihraç edilmesiyle sonuçlanan Merkez Disiplin Kurulu'na dahil oldu. Ancak Oğan, mahkeme kararıyla partiye geri döndü.
2016'daki tartışmalı kongre sırasında, parti liderliğine aday olmak istedi, ancak diğer bazı muhaliflerle birlikte partiden ihraç edildi. Ancak Sinan Oğan, İYİ Parti'nin kuruluş sürecinde mesafesini korudu. Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Meral Akşener'in partisine üye olduklarını açıklarken, Sinan Oğan dışarıda kalmayı tercih etti. İhraç davası kabul edildikten sonra MHP'ye döndü.
Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve İYİ Parti'den istifa eden Ümit Özdağ'ın kurduğu Türkiye İttifakı Partisi'nden oluşan ATA İttifakı, Sinan Oğan'ın adaylığına destek kararı aldı. İttifakın temel bileşenlerinden biri olan Zafer Partisi'nin lideri Özdağ, siyasetini "Türkiye'deki mültecileri geri göndermek" etrafında şekillendiriyor. Sinan Oğan da TRT'de yaptığı konuşmada mesajda, "14 Mayıs seçimleri ülkemiz için kaderi belirleyen bir seçimdir. 14 Mayıs'ta 13 milyon mültecinin bu ülkede kalması mı yoksa gitmesi mi gerektiğini oylayacaksınız. ATA İttifakı'na oy verirseniz, mülteciler ayrılacak."
Sinan Oğan Cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit isim oldu. Sinan Oğan bakalım kimin yüzünü güldürecek?
SİNAN OĞAN KİMDİR?
Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 tarihinde Iğdır'ın Melekli beldesinde doğmuştur. Aslen Azerbaycan Türklerindendir. 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Oğan, yüksek lisansını aynı üniversitede tamamlamıştır. Ayrıca Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde doktora çalışması yapmış ve İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir.
İstanbul Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Nihat Çetinkaya'nın yanında yetişmiş ve birlikte faaliyetlerde bulunmuştur. Aynı zamanda, ülkücü-milliyetçi camianın o dönemdeki önemli fikir gazetesi olan Yeni Düşünce Gazetesi'nde Türk dünyasıyla ilgili analiz yazıları yayımlanmıştır. 1992 yılında, "Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yolları" isimli çalışmasıyla Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Ödülü'ne layık görülmüştür.
Sinan Oğan, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Azerbaycan Temsilcisi olarak atanmış ve bu süreçte Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Nişanı" ile ödüllendirilmiştir.
Oğan, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yapmış ve Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni (TÜRKSAM) kurarak başkanlığını üstlenmiştir.
2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Iğdır milletvekili olarak seçilmiştir. Milletvekili olarak görev yaptığı dönemde Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi olmuş ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteri olarak görev almıştır. 26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edilmiştir. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP'ye geri dönmüştür. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP'den tekrar ihraç edildi. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından aday gösterildi.
Sinan Oğan, mecliste başarılı çalışmaları nedeniyle Telekomcular Derneği, KAMUDER, Beşiktaş Platformu gibi Türkiye'nin önemli sivil toplum kuruluşları tarafından "Yılın Siyasetçisi" seçilmiş ve Kırkpınar Yılın En İyileri Ödülleri kapsamında "Yılın Milletvekili" ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca birçok anket sonucunda "Yılın En Başarılı Milletvekili" seçilmiştir.
Sinan Oğan, Türk dış politikası, Orta Doğu, Uzak Doğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Türk dünyası, enerji, Ermeni Sorunu, Afganistan, terör ve Türkiye'nin güncel sorunları gibi konularda çok sayıda Türkçe, İngilizce ve Rusça makale ve değerlendirmeler yazmıştır.
Sinan Oğan'ın hayatı ve çalışmaları, Türkiye'deki milliyetçi çevrelerde ve siyasette dikkat çeken bir isim olarak bilinmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: