Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ulaştırma alanındaki ilişkilerini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olan ATLAS Projesi'nin kapanış töreninde konuştu. Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma mevzuatının AB müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesi amacıyla başlatılan ATLAS Projesi'nin büyük bir başarıyla tamamlandığını vurguladı ve bu projeyle birlikte ulaştırma mevzuatının ilk kez tüm yönleriyle ele alındığını belirtti.
"Gelecek İçin Türkiye-AB İş Birliği"
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa ile gelecekte daha müreffeh bir iş birliği hedeflediğini belirterek, “Türkiye olarak, AB ile ulaştırma alanında gerçekleştireceğimiz birçok iş var. ATLAS Projesi, ulaştırma mevzuatımızı AB ile uyumlu hale getirmek için çok önemli bir adım. Bu projeyle hem mevzuat uyumu sağlandı hem de ELIT adını verdiğimiz dijital mevzuat bilgi sistemi hayata geçirildi. Artık tüm ulaştırma mevzuatına tek bir kaynaktan erişim sağlanabilecek” dedi.ATLAS Projesi: AB İle Uyumda Önemli Bir Adım
ATLAS Projesi, Türkiye'nin ulaştırma mevzuatını AB müktesebatıyla uyumlu hale getirmeyi hedefleyen ve bu alanda yapılan ilk kapsamlı çalışma olarak öne çıkıyor. Bakan Uraloğlu, proje kapsamında sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ilkelerine dayalı ELIT mevzuat bilgi sisteminin de uygulamaya geçtiğini ifade etti. Uraloğlu, bu sistem sayesinde Türkiye'nin ulaştırma mevzuatına erişimin daha kolay ve hızlı olacağını, bu sayede AB'ye uyum sürecinin daha etkin bir şekilde takip edileceğini belirtti."Türkiye'nin Jeostratejik Önemi ve Yeni Projeler"
Konuşmasında Türkiye’nin jeostratejik konumunun önemine vurgu yapan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında doğal bir köprü görevi gördüğünü ve Orta Koridor gibi projelerle küresel ticarette önemli bir rol oynadığını söyledi. Uraloğlu, “Türkiye, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan bir merkezdir. Hem doğu-batı hem de kuzey-güney koridorları üzerinde stratejik bir konuma sahibiz. Özellikle Tarihi İpek Yolu'nun devamı niteliğindeki Orta Koridor, Türkiye’yi daha da önemli bir konuma getiriyor. Bu güzergâh üzerindeki projelerimizi geliştirerek ticareti artırmaya devam edeceğiz” dedi."Türkiye-AB Ticaret Hacmi 210,3 Milyar Dolara Ulaştı"
Bakan Uraloğlu, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin derinliğine de değinerek, 2023 yılında ticaret hacminin 210,3 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye’nin AB'nin en büyük ticari ortaklarından biri olduğunu belirtti. Eurostat verilerine göre Türkiye’nin AB’ye en fazla ihracat yapan 6. ülke olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, “Bu ticaret hacmi, Türkiye ve AB’nin ulaştırma alanında iş birliği yaparak karşılaştığımız darboğazları aşabileceğini gösteriyor” dedi.2002'den Bu Yana 277 Milyar Dolar Yatırım
Ulaştırma ve altyapıya yapılan büyük yatırımların önemine vurgu yapan Uraloğlu, 2002 yılından bu yana Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye'nin bölgesel ve küresel ticarette rekabet gücünü artırdığını söyleyen Bakan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu ve Marmaray gibi projelerle Orta Koridor'un küresel ticaretteki öneminin giderek arttığını kaydetti."Yük Taşımacılığında Demiryolu Payı Artacak"
Uraloğlu, Türkiye'nin 2053 Vizyonu doğrultusunda, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri için çalıştıklarını belirterek, demiryolu taşımacılığının önemini vurguladı. Türkiye'nin demiryolu taşımacılığında dünya çapında önemli bir konuma geldiğini ifade eden Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattı gibi yeni projelerle bu alandaki kapasitenin daha da artacağını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin yüzde 5 olan demiryolu yük taşımacılığı payını 2053 yılına kadar yüzde 22’ye çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.AB İle Yeşil Dönüşümde İş Birliği
Uraloğlu, Türkiye'nin AB'nin yeşil dönüşüm politikalarına tam destek verdiğini belirterek, ulaştırmadan kaynaklanan emisyonların azaltılması konusunda kararlılıklarını ortaya koydu. “Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi: Ulaştırma Yol Haritası projemizi geçtiğimiz haftalarda başlattık. Bu projeyle, Türkiye ve AB'nin ortak hedeflerine uyum sağlamak ve çevre dostu ulaşım çözümleri geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.ATLAS Projesi İle Gelecek İçin Stratejik Adımlar
Bakan Uraloğlu, ATLAS Projesi’nin başarıya ulaşmasının, Türkiye ve AB arasındaki teknik iş birliğinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Bu projenin, Türkiye’nin ulaştırma sektöründe AB ile uyum sağlama çabalarındaki en önemli adımlardan biri olduğunu belirten Uraloğlu, AB ile ilişkilerin siyasi etkilerden uzak bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi. "ATLAS Projesi, ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olması nedeniyle özel bir öneme sahip. Proje sonucunda oluşturduğumuz Mevzuat Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, Türkiye’nin AB ile ulaştırma mevzuatındaki uyum sürecini daha ileriye taşıyacak" dedi.