İYİ Parti Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanı, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yönelik ağır yolsuzluk iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Usta, 2023–2025 döneminde verilen rüzgâr ve güneş enerjisi ön lisanslarının kamuya 53,1 milyar dolarlık zarar oluşturduğunu savunarak süreci “asrın soygunu” olarak nitelendirdi.
Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a doğrudan seslenen Usta, “Eğer işin içinde değillerse hâlâ bu yanlıştan dönülebilir. İş işten geçmiş değil. Ama ortada 53,1 milyar dolarlık bir yolsuzluk var ve bunu ihbar ediyorum” dedi.
‘Hesabı Ortaya Koyduk, Karşılık Yok’
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın iddialara yönelik açıklamalarını eleştiren Usta, kendi sundukları hesaplara karşılık somut bir rakam ya da teknik analiz ortaya konulmadığını söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da aynı tutumun sergilendiğini ifade eden Usta, “Excel dosyalarına kadar tüm hesaplarımızı vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Ancak ne komisyonda ne de Genel Kurul’da bu iddialara rakamla cevap verildi” diye konuştu.
‘Sıradan Bir Bürokrattan Bahsetmiyoruz’
EPDK Başkanı’nın uzun yıllardır görevde olduğuna dikkat çeken Usta, “12 yıldır bu kurumun başında olan, görev süresi 2028’e kadar uzanan bir isimden söz ediyoruz. Bu kişi sıradan bir bürokrat değildir. Böylesine kritik bir makamda olan bir ismin rakamları çarpıtma lüksü olamaz” ifadelerini kullandı.
Elektrik Zamları Tartışması
EPDK Başkanı’nın elektrik zamlarına ilişkin açıklamalarını da hedef alan Usta, konut elektriğinde son yıllarda yüzde 366, sanayi elektriğinde ise yüzde 406 artış yaşandığını belirtti. “Elektriğe yüzde 89 zam yapıldı demek gerçeği gizlemektir” diyen Usta, dağıtım bedellerindeki artışın ise yüzde 679’a ulaştığını vurguladı.

Bakanlık İhaleleri ile EPDK Uygulamaları Kıyaslandı
Erhan Usta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı ihaleler ile EPDK’nın ön lisans dağıtım uygulamalarını karşılaştırarak ciddi farklar bulunduğunu söyledi. Bakanlık ihalelerinde fiyat rekabeti, devlete katkı payı, yerli malzeme şartı ve teminat gibi unsurların bulunduğunu; EPDK uygulamalarında ise bunların hiçbirinin yer almadığını dile getirdi.
Bu farkın büyük bir rant oluşturduğunu savunan Usta, “EPDK’nın dağıttığı yaklaşık 34 bin megavatlık kapasitenin bugün el değiştirme bedeli megavat başına 200 bin dolar. Bu tablo, kimin için çalışıldığı belli olmayan bir sistemin sonucudur” dedi.
‘Kazığın Faturası 53,1 Milyar Dolar’
Yapılan hesaplamalara göre EPDK uygulamalarının devlete maliyetinin, bakanlık ihalelerine kıyasla rüzgârda 2,5 kat, güneşte ise 3,4 kat daha pahalı olduğunu ifade eden Usta, bu farkın toplamda 53,1 milyar dolarlık kamu zararına yol açtığını söyledi. Usta, “Bu para ya vatandaşın elektrik faturasından çıkacak ya da Hazine’den. Hazine dediğimiz de milletin vergileri” ifadelerini kullandı.
‘Televizyona Çıkalım, Millet Karar Versin’
EPDK Başkanı’na açık çağrıda bulunan Usta, “Bir televizyon programında karşı karşıya gelelim. Hesaplarımızı ortaya koyalım, millet karar versin. Ortada 53,1 milyar dolarlık bir kazık var mı yok mu herkes görsün” dedi. Bu tutarın yaklaşık 45 Osmangazi Köprüsü maliyetine denk geldiğini de vurguladı.
Cumhurbaşkanı ve Bakan Şimşek’e Çağrı
Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Usta, “Emekliye, vatandaşa para yok deniyor ama burada milyarlarca dolarlık bir ranttan bahsediyoruz. Daha ne yapmamız lazım? Kızılay’da kendimi yakmadığım kaldı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Usta, iddiaların üzerinin örtülmemesi gerektiğini belirterek, kamuoyunun bu süreci yakından takip etmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar
Kalan Karakter: