Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Havalimanı’nda yeni hizmet binaları ve bağlantı yolunun açılışında yaptığı açıklamada, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladıklarını ve projenin kesinleşmesinin ardından yapım ihalesini yakında başlatacaklarını duyurdu.Trabzon Havalimanı’na Yeni Hizmet Binaları
Trabzon Havalimanı’nda yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının açılışı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün 3 bin 77 metrekare büyüklükteki dış hatlar gelen yolcu terminali ve 860 metrekare büyüklükteki CIP binalarımızın açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Bu yeni yapılar, modern mimarileri ve donanımlarıyla yolcularımızın bekleme sürelerini daha keyifli hale getirecek,” dedi.Ayrıca, dış hatlar terminali binasına ulaşımı sağlayacak 100 metrelik yeni bağlantı yolunun da tamamlandığını belirten Uraloğlu, mevcut dış hatlar terminalinin giden yolcu terminaline dönüştürülmesi, iç hatlar terminalinin tadilatı ve yeni yolcu köprüleri gibi çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Bakan Uraloğlu, sürekli artan yolcu sayısı doğrultusunda Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırma çalışmalarına başlandığını duyurdu. Mevcut Trabzon Havalimanı’nın pist uzunluğunun gelecekte yeterli olmayacağını belirten Uraloğlu, “Bu nedenle mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimanı inşa edeceğiz. Projenin kesinleşmesinin ardından yapım ihalesini de önümüzdeki süreçte başlatacağız,” ifadelerini kullandı.
Trabzon Havalimanı’nın Gelişimi
Trabzon Havalimanı’nın 1957’de hizmete girdiğini ve o günden bu yana Doğu Karadeniz’in en önemli havalimanlarından biri olarak gelişimini sürdürdüğünü hatırlatan Uraloğlu, 2020’de Kovid-19 pandemisi döneminde pistin tamamen yenilendiğini belirtti. Trabzon Havalimanı, 2023 yılında yaklaşık 3,5 milyon yolcuya hizmet vererek Türkiye’deki havalimanları arasında 9. sırada yer aldı. 2024 yılının ilk 7 ayında ise 2 milyonun üzerinde yolcu ağırladı.Bakan Uraloğlu, Trabzon’dan Katar, Azerbaycan, Almanya, Kuveyt, Irak ve Ürdün gibi birçok ülkeye direkt uçuşların yapıldığını, Suudi Arabistan’a da direkt uçuşların başlatıldığını belirtti.
Türkiye’nin Havacılık Hedefleri
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında büyük hedefler belirlediğini ve 2002’den bu yana yapılan yatırımlarla ülkenin dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldiğini söyledi. İç hatlarda aktif havalimanı sayısının 26’dan 58’e çıktığını, 131 ülkede 346 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ifade eden Uraloğlu, 2023 yılında hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 214 milyonun üzerine çıktığını belirtti.Trabzon Havalimanı’nda açılışı yapılan yeni hizmet binaları ve bağlantı yoluyla Trabzon’un havacılık alanında daha da ileriye gideceğini ifade eden Uraloğlu, “Trabzon’umuzu daha güzel temsil edecek. Şehrimize sadece turizm alanında değil, tarım, sanayi, ticaret her alanda büyük bir sıçrayış yaşatacaktır,” dedi.