Çocuk Diş Hekimi Doç. Dr. Barış Karabulut, diş tedavisinde kullanılan anestezi uygulamalarının bazen hafife alındığını ve bunun önemli komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Özellikle uzun süreli tedavi gerektiren, özel gereksinimli veya diş hekimi korkusu olan çocuklar için genel anestezi ve sedasyon yöntemlerinin ideal olduğunu ifade eden Karabulut, bu işlemlerin yalnızca tam teşekküllü bir ameliyathaneye sahip merkezlerde yapılması gerektiğini vurguladı.
Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki FarklarDoç. Dr. Karabulut, sedasyon ve genel anestezinin farklı yöntemler olduğunu belirterek, "Sedasyon, daha kısa süreli ve basit işlemler için uygundur. Bilinçli sedasyon yönteminde hasta hafif uyku halinde olup uyaranlara cevap verebilir. Daha komplike işlemler için ise derin sedasyon veya genel anestezi tercih edilir" dedi. Ayrıca, sedasyon işlemlerinin hastaların kısa sürede günlük yaşamlarına dönmelerine olanak sağladığını ifade etti.Komplikasyon Riskine Karşı Hazırlık Önemli
Anestezi esnasında ve sonrasında komplikasyonlar yaşanabileceğine dikkat çeken Karabulut, riskleri en aza indirmek için işlem öncesi detaylı tıbbi tetkiklerin yapılması, hasta geçmişinin değerlendirilmesi ve ameliyathane ekibinin deneyimli olmasının önemine vurgu yaptı.Tam Teşekküllü Merkez Şart
Bir merkezde genel anestezi uygulayabilmek için A tipi ağız diş sağlığı merkezi lisansı ve ruhsatına sahip olunması gerektiğini belirten Karabulut, tam teşekküllü bir ameliyathane ortamında anestezi teknisyeni, hemşiresi ve donanımlı bir ekibin bulunmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Ayrıca, operasyon sonrası hastaların en az 4 saat gözlem altında tutulmasının gerektiğini söyledi.Hangi Durumlarda Genel Anestezi Kullanılmalı?
Doç. Dr. Karabulut, genel anestezinin sadece çocuklara değil, diş hekimi korkusu olan yetişkinler ve öğürme refleksi bulunan hastalarda da kullanıldığını belirtti. Özellikle ağır diş çekimleri, implant uygulamaları ve uzun süreli tedavilerde genel anestezi yönteminin zamandan tasarruf sağlarken işlemlerin kalitesini artırdığını ifade etti."Korkulmamalı Ancak Ciddiye Alınmalı"
Anesteziyle yapılan diş tedavisinin korkulacak bir işlem olmadığını belirten Karabulut, ancak bu işlemlerin doğru merkezlerde ve uzman ekiplerle yapılması gerektiğinin altını çizdi.